DOLAR 32,4837 0.06%
EURO 34,8876 0.09%
ALTIN 2.434,940,01
BITCOIN 20609350,48%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeni Yöntemle Ağız Kanseri Hızlı ve Kolay Teşhis Edilebilecek

Yeni Yöntemle Ağız Kanseri Hızlı ve Kolay Teşhis Edilebilecek

ABONE OL
Nisan 17, 2024 12:04
Yeni Yöntemle Ağız Kanseri Hızlı ve Kolay Teşhis Edilebilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Britanya’da Ağız Kanseri Vakaları ve Ölümleri

Britanya’da yılda yaklaşık 9 bin kişiye ağız kanseri teşhisi konuluyor ve bu durum yılda yaklaşık 3 bin ölümle sonuçlanıyor. Ağız kanseri, rahim ağzı ve testis kanserinden daha fazla ölüme neden olmasıyla dikkat çekiyor. Ancak çoğu zaman belirgin semptomlar nadir olduğundan vakaların yarısından fazlası tümör yayıldıktan sonra tespit ediliyor.

Lolipop Yöntemi ile Hızlı Teşhis

Yeni bir araştırma, basit bir yöntem olan “lolipop” ile ağız kanserinin teşhis edilebileceğini gösterdi. Birmingham’daki araştırmacılar, su ve büyük kimyasal moleküllerden oluşan bir polimer jel geliştirdi. Hasta bu lolipopu emdiğinde, tükürükteki kanserle ilişkili proteinler arasında sıkışıp kalıyor. Bu proteinlerden biri olan interlökin-6, ağız kanserine erken uyarı işareti olarak nitelendiriliyor. Lolipop testi, hastalığın hızlı teşhis edilmesine ve tedaviye yönlendirilmesine olanak tanıyor.

Araştırmacıların Çalışmaları ve Önümüzdeki Planlar

Birmingham’daki araştırmacılar, önümüzdeki üç yıl boyunca lolipop testini geliştirerek rutin kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyor. Ağız Sağlığı Vakfı CEO’su Dr. Nigel Carter, hızlı bir testin erken aşamalarda ağız kanserini teşhis etmenin mükemmel bir yol olabileceğini belirtti. Ayrıca, araştırmacılar resveratrol içeren kırmızı meyvelerin düzenli tüketiminin ağız kanseri riskini azaltabileceğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.