DOLAR 32,3414 -0.07%
EURO 34,8686 0.2%
ALTIN 2.382,78-0,57
BITCOIN 19938754,05%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hemofili: Kanın Sıra Dışı Yolculuğu

Hemofili: Kanın Sıra Dışı Yolculuğu

ABONE OL
Nisan 21, 2024 12:04
Hemofili: Kanın Sıra Dışı Yolculuğu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hemofili Nedir?

Hemofili, nadir görülen bir kan hastalığıdır. Pıhtılaşmayı sağlayan proteinlerin eksikliği veya azalması sonucu kanamaya yatkınlık yaratan genetik ve kronik bir hastalıktır.

Hemofili ve Kronik Hastalık

Doç. Dr. Asu Fergün Yılmaz’a göre, hemofili yaşam boyu süren kronik bir hastalıktır. Hastalık şiddetine göre kanama riski değişiklik gösterebilir. Ciddi hemofili hastaları hayati tehlike oluşturabilecek kanamalarla karşılaşabilir.

Genetik ve Yenidoğanlar

Hemofili genetik bir hastalıktır ve genellikle anneden erkek çocuklarına geçer. Hemofili A en yaygın türdür ve doğuştan olmayan “edinsel hemofili” de mevcuttur.

Hemofili Belirtileri ve Etkileri

Hemofilinin en belirgin işareti kanamadır. Özellikle eklem içi kanamalar, ciddi eklem hasarlarına yol açabilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Uygun tedavi edilmediğinde hayati riskler de söz konusu olabilir.

Tedavi ve Yaşam Kalitesi

Hemofili tedavisi eksik faktörleri yerine koymayı içerir. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde hemofili hastaları normal bir yaşam sürdürebilirler ve sosyal hayatta aktif olabilirler.

Hemofili ve Gelecek

Doç. Dr. Yılmaz, hemofili hastalarının yaşam sürelerinin artmasına ve tedavi seçeneklerinin çeşitlenmesine bağlı olarak normale yakın bir yaşam sürdürebildiklerini belirtiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.