DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20686691,42%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD’de Saç Ürünü Kullanımı Organ Yetmezliğine Yol Açtı

ABD’de Saç Ürünü Kullanımı Organ Yetmezliğine Yol Açtı

ABONE OL
Mart 29, 2024 12:05
ABD’de Saç Ürünü Kullanımı Organ Yetmezliğine Yol Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadının Saç Ürünleri Kullanımı Organ Yetmezliğine Sebep Oldu

ABD merkezli New England Journal of Medicine’de ortaya çıkan bir vakada, ismi açıklanmayan bir kadının glioksilik asit içeren saç ürünlerini düzenli olarak kullanmasının organ yetmezliğine yol açtığı bildirildi. Kadının midesinin bulandığı, kusma, ishal, ateş ve sırt ağrısı yaşadığı belirtildi.

Glioksilik Asit ve Organ Yetmezliği İlişkisi

Doktorlar, saç düzleştirme işlemlerinde yaygın olarak kullanılan glioksilik asit ve türevlerinin deriden kana sızarak iç organlara zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu kimyasalların böbreklere ulaşarak organ yetmezliğine neden olabileceği vurgulandı.

Kadının Durumu ve Teşhisi

Talihsiz kadının aynı kuaför salonunda üç kez yüzde on glioksilik asit içeren işlem yaptırdığı belirlendi. Haziran 2020, Nisan 2021 ve Temmuz 2022 tarihlerinde uygulanan bu işlemlerin ardından kadına akut böbrek hasarı teşhisi konuldu. Hastane testleri, kreatinin seviyelerinin normalin iki katına çıktığını ortaya koydu.

Glioksilik Asidin Zararları

Doktorlar, glioksilik asidin böbreklere zarar verdiğini, uzun kristaller oluşturarak organların düzgün çalışmasını engellediğini belirtti. Bu kimyasal, saç yapısını değiştirerek kıvırcık saçları geçici olarak düzleştirmeyi sağlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.