DOLAR 32,4322 -0.01%
EURO 34,7925 -0.23%
ALTIN 2.429,33-0,22
BITCOIN 20633321,70%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarih Uzmanı, Osmanlı Dönemine Ait Kale Kalıntılarını Buldu

Tarih Uzmanı, Osmanlı Dönemine Ait Kale Kalıntılarını Buldu

ABONE OL
Nisan 17, 2024 13:04
Tarih Uzmanı, Osmanlı Dönemine Ait Kale Kalıntılarını Buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hacettepe Üniversitesi’nden Metin Tetik, Tarihî Çimpe Kalesi’ni Açıkladı

Hacettepe Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı doktora öğrencisi Metin Tetik, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında arazi çalışmaları sırasında Cintepe-Cinbasar Tepe’de kale kalıntılarına rastladı.

Osmanlı Arşiv Belgeleriyle Doğrulandı

Tetik, Osmanlı arşiv belgelerinin bu bölgeyi işaret etmesi ve Gelibolu Defteri’nde geçen bilgilerle kalıntıların Çimpe Kalesi’ne ait olduğunu belirtti. 1475 tarihli Gelibolu Defteri’nde “Karye-i Umur-Beğlü Cinbi/Çimpe dahi derler” ifadesinin bulunduğunu vurguladı.

Çimpe Kalesi’nin Önemi ve Korunması

Bölgenin tarihi önemine dikkat çeken Tetik, kalıntıların bulunduğu alanın Saros Körfezi’ni ve Evreşe’yi gördüğünü belirterek, kalenin dağın tepesinde olmasının Osmanlı dönemi kaynaklarında geçen bilgilerle uyumlu olduğunu ifade etti. Tetik, bulguların Çimpe Kalesi’nin varlığını güçlendirdiğini belirtti.

Tetik, bölgenin 1’inci dereceden SİT alanı ilan edilerek korunması gerektiğini vurgulayarak, definecilerin bölgeyi tahrip ettiğini ve bu tarihi değerin araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.