Antalya Kuş Gözlem Topluluğu üyesi ve kuş gözlemcisi olan veteriner hekim Gökçe Coşkun, mart ayı itibarıyla Afrika ve Arap Yarımadası‘ndan yola çıkıp, bir kısmı Türkiye‘de kalan bir kısmı ise Türkiye üzerinden Kuzey Avrupa‘ya göç sırasında yorgun düşmüş veya yaralanmış kuşların gönüllü tedavisini üstleniyor.
Coşkun, kuşların bu dönemde güneyden kuzeye göç ettiğini belirterek, “Kuşlar bu dönemde güneyden kuzeye göç ediyor. Önemli rotaların üzerinde yer aldığımız için de birçok kuş göçüne tanıklık ediyoruz, ev sahipliği yapıyoruz. Mart ayında başlayan göç haziran ayına kadar sürüyor. Bundan sonraki dönem ise yuvalanma. Bazı kuşlar direkt kuzey ülkelerine giderken bazıları ülkemizde yuva kurup yavrularını büyütüyor” dedi.
Yardıma muhtaç kuşlarla karşılaştıklarını ifade eden Coşkun, özellikle göç eden türlerin yorgun ve bitkin halde kaldığını söyledi. Habitat kaybı yaşanan bölgelerde yiyecek ve su bulamayan kuşların yardıma muhtaç hale gelebildiğini vurguladı.
Üreme döneminde ise insan baskısı ve stres nedeniyle ebeveyn kuşların yuvayı terk edip öksüz bireyler bıraktığını dile getiren Coşkun, şehirde üreyen kırlangıç ve ebabil gibi türlerde bu durumların sıkça yaşandığını belirtti.
Yardım etmek isteyenlere önerilerde bulunan Coşkun, eğer yaralı bir kuşla karşılaşılırsa ilk olarak onu dikkatlice elle temas etmeden, havlu veya peçete gibi bir malzemeyle karton bir kutuya konulmasını tavsiye etti. Karton kutuya yemek ve su konulmaması gerektiğini belirten Coşkun, uzman bir kişiye ulaşmanın ve gerekli bilgileri almanın önemli olduğunu vurguladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar ile iletişime geçilerek uzman ekiplerin yardım alınabileceğini belirten Coşkun, “Elle dokunmayın, karton kutuya koyun” mesajıyla duyarlılığın önemine dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.