DOLAR 32,2254 0.1%
EURO 34,9923 -0.05%
ALTIN 2.496,13-0,55
BITCOIN 22984356,88%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sinop Üniversitesi’nden Karadeniz’deki Yunus Popülasyonuyla İlgili Çarpıcı Rapor
  • Görüş Haber
  • Magazin
  • Sinop Üniversitesi’nden Karadeniz’deki Yunus Popülasyonuyla İlgili Çarpıcı Rapor

Sinop Üniversitesi’nden Karadeniz’deki Yunus Popülasyonuyla İlgili Çarpıcı Rapor

ABONE OL
Nisan 30, 2024 13:10
Sinop Üniversitesi’nden Karadeniz’deki Yunus Popülasyonuyla İlgili Çarpıcı Rapor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunus Popülasyonu Değerlendirme Çalışmaları

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Özsandıkçı, Karadeniz’deki yunus popülasyonunun uluslararası ve yerel ölçekte yapılan bilimsel çalışmalarla yakından takip edildiğini belirtti.

Yapılan Sayım Çalışmaları ve Sonuçları

Özsandıkçı, Türkiye’nin de dahil olduğu “Karadeniz, Akdeniz ve Mücavir Atlantik Bölgesinde Yaşayan Deniz Memeli Türlerinin Korunmasına Dair Anlaşma” kapsamında 2019 yılında başlatılan sayım çalışmalarının ön raporuna göre, Karadeniz’de 250 bin civarında yunusun yaşadığının tespit edildiğini açıkladı.

Yunus Türlerinin Dağılımı

Özsandıkçı, Karadeniz’de yaşayan üç yunus türünün afalina, tırtak ve mutur olduğunu belirterek, bu türlerin Karadeniz’e özgü alt türler olduğunu vurguladı. Yapılan çalışmaların, 250 bin yunusun yaklaşık üç farklı türden geldiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Sinop Üniversitesi’nin Araştırması ve Bulguları

Sinop kıyılarında yunus türlerinin dağılımı ve sayılarının belirlenmesi amacıyla yapılan iki yıl süren takip ve görüntüleme çalışmalarında, Karadeniz’deki yunus popülasyonunun %2’sinin mevsimsel olarak Sinop kıyılarında yaşadığı belirlendi. Özsandıkçı, bu verilerin bilim camiasında resmi olarak kabul gördüğünü aktardı.

Yunus Ölümleri ve İzleme Çalışmaları

Özsandıkçı, bölgede kıyıya vuran ölü yunuslarla ilgili yaptıkları izleme çalışmalarının sonuçlarına da değinerek, genellikle ilkbaharda görülen yunus ölümlerinin anormal seviyelerde olmadığını belirtti. Özsandıkçı, ölümlerin genellikle balık ağlarına takılma sonucu meydana geldiğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.