DOLAR 32,3810 -0.13%
EURO 34,7035 -0.32%
ALTIN 2.418,99-0,65
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Irak, Türkiye’ye Petrol Gönderimini Arttırmaya Hazırlanıyor

Irak, Türkiye’ye Petrol Gönderimini Arttırmaya Hazırlanıyor

ABONE OL
Nisan 8, 2024 15:04
Irak, Türkiye’ye Petrol Gönderimini Arttırmaya Hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Irak, Türkiye’ye Günde 350 Bin Varil Petrol Göndermek İçin Hazırlanıyor

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı, Irak’ın ay sonuna kadar Türkiye’ye günde 350 bin varil petrol göndermesini sağlayacak bir boru hattını onardığını açıkladı. Bu adımın, Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) ve yabancı petrol şirketlerinin tepkisine neden olması bekleniyor.

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı Yeniden Açılacak

On yılı aşkın süredir kapalı olan Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yeniden açılması durumunda, bir yıldır kapalı olan KBY kontrolündeki boru hattına alternatif olacak. Bağdat, Kürtler ile KBY’nin boru hattını kullanan yabancı şirketler arasındaki üretim paylaşım anlaşmalarının yasa dışı olduğunu iddia ediyor.

Kürtlerin Petrol Gelirlerine Etki Edecek

Bağdat’taki Irak federal hükümeti, petrol şirketlerine kendisiyle müzakere etme ya da petrollerini yeniden açılacak boru hattıyla Türkiye’ye gönderme zorunluluğu getirecek. Bu durumun, neredeyse tamamen petrol gelirlerine bel bağlayan Kürtlerin tepkisine neden olabileceği düşünülüyor.

Boru Hattının Faaliyete Geçmesi Bekleniyor

2014 yılında IŞİD militanlarının düzenlediği saldırılar sonucu kapatılan 960 km uzunluğundaki boru hattı, küresel arzın yüzde 0,5’ini karşılıyordu. Irak petrol bakanı yardımcısı Basim Muhammed, “Onarım çalışmaları devam ediyor ve depolama tesisleri de bulunan büyük bir ham petrol pompalama istasyonu tamamlandı” dedi. Muhammed, “Boru hattının bu ay sonuna kadar faaliyetlerine başlaması ve yeniden petrol akışına hazır hâle gelmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.