DOLAR 32,2804 0.19%
EURO 34,8535 -0.1%
ALTIN 2.420,35-0,97
BITCOIN 20293733,04%
İstanbul
15°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, ExxonMobil ile LNG Tedarik Anlaşması Üzerinde Görüşüyor

Türkiye, ExxonMobil ile LNG Tedarik Anlaşması Üzerinde Görüşüyor

ABONE OL
Nisan 28, 2024 15:14
Türkiye, ExxonMobil ile LNG Tedarik Anlaşması Üzerinde Görüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Enerji Bağımlılığı Azaltma Çabaları

Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, ABD’li enerji devi ExxonMobil ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı için milyarlarca dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşmeler yapılıyor.

Yeni Tedarik Portföyü Oluşturma Çabaları

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Financial Times’a verdiği demeçte, doğalgazının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’nin tek bir ortağa olan bağımlılığını azaltacak “yeni bir tedarik portföyü” oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Bayraktar, Exxon ile görüşülen uzun vadeli anlaşmanın Türkiye’ye yılda 2,5 milyon tona kadar LNG temin imkanı sağlayabileceğini ve anlaşmanın on yıl sürebileceğini ifade etti.

Türkiye’nin Tedarikçilerini Çeşitlendirme Çabaları

Bu anlaşmanın yanı sıra, Bayraktar Türkiye’nin İran ve Rusya ile olan, yakın zamanda sona erecek anlaşmalar nedeniyle doğalgaz tedarikini “çeşitlendirmek” istediğini vurguladı. Halihazırda Cezayir ve Umman ile uzun vadeli LNG tedarik anlaşmaları bulunan Türkiye, Rusya’dan sonra en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunuyor.

ExxonMobil, Türk hükümetiyle potansiyel LNG fırsatları konusunda görüşmeler yaptığını doğrularken, ticari stratejisinin ayrıntıları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.