DOLAR 32,3844 -0.18%
EURO 34,7802 0.07%
ALTIN 2.434,92-0,14
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ni Etkisini Azaltmak İstiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ni Etkisini Azaltmak İstiyor

ABONE OL
Şubat 29, 2024 17:07
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ni Etkisini Azaltmak İstiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Can Atalay’ın serbest bırakılması yönündeki kararları nedeniyle “Anayasa Mahkemesi’nin etkisini azaltmanın yollarını aradığı” belirtiliyor. Reuters’ın üst düzey bir yetkili ve AKP’den iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Erdoğan ve müttefikleri özellikle haklar konusunda bireysel başvuruları kabul eden mahkemenin sahip olduğu etkiden rahatsız ve bu konuda plan yapıyor.

Mahkemenin Sahip Olduğu Güç

Adının açıklanmasını istemeyen hükümetten üst düzey yetkili, mahkemenin aldığı kararlarla “benzersiz bir güç alanı” oluşturduğunu söyledi. Hükümet, bireysel başvuruları ayrı olarak ele alacak bir ‘Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi’ kurmayı da değerlendiriyor.

Yetkililerin Görüşleri

Anayasa Mahkemesi ve bireysel başvuru sisteminin devam edeceğini belirten yetkililer, düzenlemelerin gerekli olduğunu vurguluyor. AKP milletvekillerinden biri ise mahkemenin yetki alanını aşmaması için açıkça tanımlanmış bir yargı yetkisine sahip olması gerektiğini belirtiyor.

Geçmiş Kararlar ve Temyiz Süreci

Reuters, Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte hükümet lehine kararlar verdiğini hatırlatırken, mahkemenin Atalay’ın devam eden tutukluluğunu haksız bulduğu ve tahliye kararı verdiği bilgisini verdi. Ancak Yargıtay’ın bu kararı tanımama ve hakimler hakkında suç duyurusunda bulunma süreci tartışmalara yol açtı.

Haberde, Türkiye’nin siyasi arenası ve yargı sisteminde yaşanan bu gelişmeler dikkatle takip ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.