DOLAR 32,2031 -0.01%
EURO 35,0203 0.01%
ALTIN 2.514,860,58
BITCOIN 2160830-0,45%
İstanbul
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

YÖK, Üniversitelere Yapay Zeka ve Büyük Veri Etik Rehberi Gönderdi

YÖK, Üniversitelere Yapay Zeka ve Büyük Veri Etik Rehberi Gönderdi

ABONE OL
Mayıs 9, 2024 16:21
YÖK, Üniversitelere Yapay Zeka ve Büyük Veri Etik Rehberi Gönderdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Değerlendirmeleri

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, dijital dönüşüm, yapay zeka ve büyük veri konularında yapılan teknik çalışmaların sonuçları doğrultusunda üniversitelere gönderilen etik rehberin önemi vurgulandı.

Rehber Üniversitelerin Etik Değerlerine Odaklanıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Üniversite Yapay Zeka (ÜYZ) alanının yükseköğretim süreçlerine entegrasyonunda etik değerlerin belirlenmesinin ve bu değerlere dayalı kuralların oluşturulmasının büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Özvar, akademisyenlerin bilimsel üretimde etik standartları koruma ve geliştirme sorumluluğuna dikkat çekti.

Rehberin Hazırlık Süreci ve İçeriği

ÜYZ’nin yükseköğretime sunduğu fırsatları ve tehditleri anlamak amacıyla düzenlenen çalıştayların ardından alan uzmanlarından oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan rehber, çeşitli üniversitelerin görüşlerine sunulduktan sonra nihai halini aldı.

Rehberin Başlıkları

Etik rehber, temel olarak 4 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar şunlardır:

  1. ÜYZ’nin Bilimsel Araştırma ve Yayınlarda Kullanımının Etik Boyutu: ÜYZ’nin etik değerler ve bilimsel doğruluk açısından taşıdığı riskler ele alınıyor.
  2. ÜYZ Kullanımında Temel Etik Değer ve İlkeler: Şeffaflık, dürüstlük, adalet, gizlilik gibi temel değerler açıklanıyor.
  3. ÜYZ Kullanımında Karşılaşılabilecek Önemli Bazı Riskler ve Etik Sorunlar: Riskler ve başlıca etik sorunlar sıralanıyor.
  4. ÜYZ Sistemlerinin Kullanımında Bazı Önemli Tavsiyeler: Kullanım tavsiyeleri yer alıyor.

Rehber, “Sık Sorulan Sorular” bölümüyle tamamlanmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.