DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2152835-0,47%
İstanbul
20°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tavus Kelebeğinin Şaşırtıcı Özellikleri

Tavus Kelebeğinin Şaşırtıcı Özellikleri

ABONE OL
Mayıs 5, 2024 13:10
Tavus Kelebeğinin Şaşırtıcı Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tavus Kelebeği ve Önemi

Ayvacık’ta bir kişinin cep telefonuyla kaydettiği tavus kelebeğinin üzerindeki desenlerin dikkat çekici olduğu belirtildi. **Onsekiz Mart Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hanife Yandayan**, tavus kelebeklerinin Avrupa’nın en büyük kelebek türü olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yandayan, tavus kelebeklerinin daha çok meyve ağaçlarının bulunduğu alanlarda görüldüğünü ve ülkemizde yaygın olduğunu vurguladı.

Desenlerin Koruyucu Rolü

Prof. Dr. Yandayan, tavus kelebeğinin kanatlarının zikzak şeklindeki desenlerinin, baykuş gözüne benzeyen desenlerin bulunmasının özel bir koruma mekanizması olduğunu açıkladı. **Kanatlarının üzerindeki bu desenler sayesinde**, kelebek avcılarından korunduğunu belirten Prof. Dr. Yandayan, kuşların bu desenleri baykuş gözü zannederek kelebeği avlamaktan kaçındığını söyledi. Kelebeklerin kanatlarını açık tutarak bu desenleri sergilediğini ve böylece kendilerini doğal düşmanlardan koruduklarını ifade etti.

Doğal Davranış ve Beslenme

Tavus kelebeklerinin mart, nisan, mayıs aylarında aktif olduğunu ve çiftleştikten sonra yumurtalarını meyve ağaçlarının dallarına bıraktığını belirten Prof. Dr. Yandayan, **yumurtalardan çıkan larvaların meyve ağaçlarının yapraklarıyla beslendiğini** aktardı. Ayrıca, kelebeklerin kanatlarını açık tutarak dinlendiği veya yumurta bıraktığı zamanlarda da koruma stratejisi olarak bu desenleri sergilediklerini sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.