Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler listesinde yer alan caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağaları, Akdeniz sahillerindeki yuvalama dönemine girdi. Türkiye’de, 9’u Antalya olmak üzere Muğla, Mersin, Adana ve Hatay illerinde toplamda 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalına ev sahipliği yapıyor.
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki kumsallarda, mayıs-eylül ayları arasında geceleyin sahile girişler yasak. Ayrıca araçla giriş, çadır kurma, kamp yapma ve ateş yakma gibi faaliyetler de yasak. Bu kurallara uymayanlara yüksek idari para cezaları uygulanıyor, 2024 yılı için ceza miktarı 387 bin 141 TL olarak belirlendi.
Gece yuvalanan deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla kumsala mobese kameraları yerleştirildi. Yavru çıkışları da gece saatlerinde gerçekleştiği için plajlar akşam saatlerinde tamamen ziyarete kapatılıyor. Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projeleri kapsamında, her yıl yüzlerce yuva ve binlerce yavru kaplumbağa koruma altına alınıyor.
Çıralı sahilinde de benzer önlemler alınıyor. Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi tarafından kumsala uyarı tabelaları asılıyor ve kurallar belirtiliyor. Her türlü motorlu araç girişi, çadır kurma, geceleme, ateş yakma, mangal yapma ve deniz kaplumbağalarına dokunma gibi faaliyetler yasaklanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.