DOLAR 32,4649 0.13%
EURO 34,6071 -0.05%
ALTIN 2.384,540,20
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
  • Görüş Haber
  • Eğitim
  • Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

ABONE OL
Şubat 16, 2024 16:07
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Kurum Türü: Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan yeni bir yönetmelikle, ortaokul öğrencilerine yönelik sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yapıldığı “sosyal etkinlik ve gelişim merkezi” adıyla bir kurum türü tanımlandı.

Bina Tapu Senedi ve Yapı Kullanım İzni Belgesi Değişikliği

Özel öğretim kurumlarının açılışı, devri ve nakli gibi işlemlerde ibraz edilmesi gereken bina tapu senedi ve yapı kullanım izin belgesiyle ilgili değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, bu belgelerin temin edilmesi konusunda yaşanan güçlükler göz önüne alınarak “bina tapu senedi” yerine “tapu senedi” ibraz edilecek ve yapı kullanım izni aranmayacak şekilde düzenleme yapıldı.

Taşınmazlar Üzerinde Özel Öğretim Kurumu Açılabilmesi

Hazine ve özel bütçeli idarelerin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde özel öğretim kurumu açılabilmesine imkan tanındı.

Öğretim Materyallerinin Onaylanması

Milletlerarası özel öğretim kurumlarının Türk programı uygulamayanlar hariç olmak üzere uyguladıkları öğretim programları ve kullandıkları öğretim materyallerinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanması gerektiği belirtildi.

Milli ve Kültürel Değerlere Uygunluk

Okulların yıllık çalışma takvimlerinde yapılan değişiklikle, merkezi sınavlar gibi eğitim ve öğretimin işleyişine dair hususların dikkate alınacağı ve milli ve kültürel değerlere aykırı etkinliklerin yapılamayacağı hüküm altına alındı.

Dönüşüm İşlemleri, İzin Belgesi ve Yabancı Uyruklu Eğitim Personeli

Kurum dönüşüm işlemlerinde idari soruşturması bulunan ancak soruşturma konusu kapatmayı gerektirmeyen kurumların dönüşüm işlemlerini tamamlayabilmesine imkan sağlandı. Ayrıca, yabancı uyruklu eğitim personeli için denklik belgesi alım sürecindeki mağduriyetleri önlemek amacıyla düzenleme yapıldı.

Okutulacak Ders Kitapları

Okullarda kullanılacak ders kitaplarının bakanlıkça onaylanması esas alındı ve kurucu veya kurucu temsilcisi ile kurum müdürünün görev tanımı düzenlendi.

Ücretsiz Okutma ve Teşvik

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ücretsiz okutma önceliği harp veya vazife malulü olanların çocuklarına ve korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara tanındı. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine teşvik kapsamında olmayan alanlara öğrenci kabul eden kurumların bu öğrencilerden ücret alabilmesi sağlandı.

Özel Öğretim Kursları

Özel çeşitli kursların özel öğretim kurslarına dönüşümlerinin teşvik edilmesi amacıyla, kurucu öğrenim şartı aranmaması ve dönüşüm işlemleri sonunda programları devam eden kursiyerlerin aynı kurumda eğitim almaya devam edebilmesine imkan tanındı. Ayrıca, bağımsız giriş şartı da kaldırıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.