DOLAR 32,2049 0.11%
EURO 35,1098 0.01%
ALTIN 2.467,410,00
BITCOIN 21321825,56%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Refah Kentine Saldırıyor

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Refah Kentine Saldırıyor

ABONE OL
Şubat 13, 2024 17:07
İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Refah Kentine Saldırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güvenli Bölge İlan Edilerek Filistinli Nüfus Göçe Zorlanacak

İsrail, Refah Kentini İşgal Etmek ve Nüfusu Çıkarmayı Planlıyor

İsrail, Gazze Şeridi’nde saldırıları sırasında güvenli bölge ilan ederek yaklaşık 1,4 milyon Filistinliyi göçe zorladığı Refah kentini karadan işgal etmek ve nüfusu buradan zorla çıkarmak istiyor. Tel Aviv hükümeti, Refah’a saldırma niyetini açıklamasının ardından uluslararası toplum ve Arap ülkelerinden gelen tepkiler ve uyarılar üzerine yerinden edilmiş yüzbinlerce insanın şehri terk etmesi için güvenli bir geçiş koridoru sağlanacağını iddia etti.

Refah’taki Filistinli Nüfus Mavasi Bölgesine Göçe Zorlanacak

Refah’taki yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinli, İsrail’in iddia ettiği güvenli bölge olan Mavasi’ye göçe zorlanacak. İsrail hükümeti ise göç ettirmeyi planladığı Filistinlileri yönlendireceği bölge hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan ABC News kanalına verdiği röportajda, Refah’ta yerlerinden edilmiş yüzbinlerce Filistinliye “güvenli geçiş” sağlanacağını iddia etmişti.

Mevasi Bölgesi İşgal Edilecek

Mevasi, Gazze Şeridi’nin batısında bulunan ve İsrail’in işgal etmeyi planladığı Mavasi bölgesinin bir parçasıdır. Mevasi, Gazze Vadisi’nin güneydoğusunda, kuzeydeki Deyr el-Belah’tan başlayıp Han Yunus’tan geçerek Refah’a kadar uzanan bir alanı kapsamaktadır. Bölge tarım arazileri ve kum tepeciklerinden oluşmaktadır ve halihazırda binlerce yerinden edilmiş Filistinli çadırlarda yaşamaktadır. Mevasi’nin nüfusu 9 bin olarak tahmin edilmektedir.

İsrail’in Geçmişi ve Mevasi Bölgesi

Osmanlı Devleti ile İngiliz Mandası döneminden bugüne tarımla uğraşan ailelere tahsis edilen Mevasi toprakları, İsrail’in 1948’de Filistin topraklarını işgal etmesinin ardından Mısır sınırlarına katılmıştır. İsrail, 1967’de Gazze Şeridi’ni yeniden işgal ettiğinde Mevasi’de yerleşim birimleri inşa etmiştir. Ancak, 2005 yılında Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un geri çekilme planı kapsamında Mevasi tahliye edilmiş ve topraklar yerinden edilmiş Filistinlilere iade edilmiştir. Mevasi’de herhangi bir altyapı, kanalizasyon, elektrik ve iletişim ağı bulunmamaktadır.

İsrail’in Mevasi’ye Göçe Zorladığı Filistinli Nüfus

İsrail’in saldırıları ve kara operasyonları sonucunda binlerce Filistinli, Mevasi’ye göç etmek ve burada çadır kurmak zorunda kalmıştır. İsrail daha önce de zorla yerinden ettiği Filistinlilere Mevasi’ye gitme çağrısı yapmıştır. İsrail ordusu, Ocak ayında Mevasi bölgesine hava ve kara saldırıları düzenleyerek buradaki yerinden edilmiş Filistinlileri Refah’a sürmüştür.

Uluslararası Toplumun Uyarıları

Uluslararası toplum, İsrail’in Refah’a yönelik kapsamlı bir saldırının yeni bir trajediye neden olacağı konusunda uyarılarda bulunmaktadır. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda on binlerce Filistinli ölmüş ve kuzey ve orta bölgelerdeki nüfus büyük ölçüde Refah kentine sıkışmıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.