DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2041723-2,30%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sorunu: Belirsizlik Devam Ediyor

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sorunu: Belirsizlik Devam Ediyor

ABONE OL
Mart 24, 2024 15:05
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sorunu: Belirsizlik Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelecekteki Petrol Arzı Hala Belirsizliğini Koruyor

Irak-Türkiye petrol boru hattının kapatılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, petrol arzının geleceği hakkında belirsizlik devam ediyor. Üç farklı kaynak, Reuters’e yaptıkları açıklamalarda, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5’ini taşıyan boru hattının, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının hala belirsizlik içinde olduğunu belirtti.

Irak’ın Milyarlarca Dolarlık Kaybı

Kürt Petrol Endüstrisi Birliği’nin (APIKUR) tahminlerine göre, günde yaklaşık 450 bin varil ham petrol Türkiye üzerinden Irak’ın kuzey petrol ihracat güzergahından akıyordu. Bu rotanın kapatılması, Irak’ın yaklaşık 11 ila 12 milyar dolarlık bir kayba yol açtı. APIKUR sözcüsü, yapılan birçok toplantıya rağmen ne APIKUR ne de üyelerinin, Iraklı veya Kürt yetkililerden ihracatın yeniden başlamasını sağlayacak herhangi bir resmi teklif veya anlaşma almadığını belirtti.

Önceki Gelişmeler ve Durum

Uluslararası Ticaret Odası (ICC), Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye’ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye’yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu belirtmiş olsa da, Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi, Irak’ın Türkiye’den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını dile getirmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.