DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2050115-2,31%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bank of America’dan TCMB Faiz Artışı Analizi

Bank of America’dan TCMB Faiz Artışı Analizi

ABONE OL
Mart 22, 2024 15:07
Bank of America’dan TCMB Faiz Artışı Analizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bank of America Türkiye’nin Ekonomik Durumunu Değerlendirdi

ABD’li bankacılık devi Bank of America (BofA), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 500 baz puanlık faiz artışı kararına dair bir analiz yayınladı. Banka, TCMB’nin yeni bir faiz artışı yapmayacağını öngörerek, son çeyrekte faizi 250 baz puan artırarak yüzde 47,5’e çekebileceğini tahmin etti.

Enflasyon Tahminleri ve Faiz Politikası

BofA’nın Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42 olarak belirlendi. TCMB, yerel seçimlere bir hafta kala politika faizini sürpriz bir şekilde %45’ten %50’ye yükseltmiş ve faiz koridorunu genişletmişti. Bankanın notunda öne çıkan bazı noktalar şunlar:

  • Politika Duruşu: Sadece politika faizini değil, son dönemde atılan düzenleyici adımları da dikkate aldığımızda TCMB’nin politika duruşunu oldukça kısıtlayıcı bir alana taşıdığını düşünüyoruz.
  • Kredi Büyümesi ve TL Mevduatı: Önümüzdeki haftalarda tüketici tarafında kredi büyümesinde belirgin bir yavaşlama bekliyoruz. Mevduatta TL’nin payını artırmaya yönelik atılan düzenleyici adımlar ve yapılan zamlar TL mevduatın yükselmesine yardımcı olacak.
  • Enflasyon ve Faiz İndirimi Beklentisi: Yıl sonunda enflasyonun %42 olmasını öngörüyor, bu nedenle yıl sonuna kadar TCMB’nin politika faizini 250 baz puan indirerek %47,5’e çekebileceğini düşünüyoruz.

Gelecek Döneme İlişkin Öngörüler

Banka, TCMB’nin politika duruşundaki yüksek sıkılık seviyesi nedeniyle tekrar faiz artışına gitmesini olasılığının düşük olduğunu belirtti. Aylık enflasyon eğiliminin ikinci çeyrekten itibaren yavaşlamasını beklediklerini vurgulayan Bank of America, yıllık enflasyonun yaz aylarında hızla düşerek ağustos-eylül aylarında %50’nin altına ineceğini tahmin etti.

Banka, TCMB’nin enflasyonun düşmesini sağlamak amacıyla 2024-2025 döneminde kısıtlayıcı bir politika izlemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca, son dönemde yaşanan spekülatif döviz talebinin net rezerv seviyelerini düşürdüğünü ifade eden Bank of America, TCMB’nin aldığı kararın bu talebi yavaşlatacağını ve ekonomik programa olan güvenin artmasına katkı sağlayabileceğini öngördü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.