DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
12°

ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pandemi, psikolojimizi nasıl etkiledi?

Pandemi, psikolojimizi nasıl etkiledi?

ABONE OL
Mart 1, 2021 08:39
Pandemi, psikolojimizi nasıl etkiledi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi, psikolojimizi nasıl etkiledi?

HAZIRLAYAN: DİLARA ŞİMŞEK

YAKLAŞIK bir yıldır hayatımızda olan Covid-19 salgını ruhsal olarak hepimizi etkiledi. Sevdiklerimizden ve sosyal yaşamdan uzak kalmak ve virüs kapma endişesi, sürecin belirsizliği ile birleşince pandemi yükü, içinden çıkılamaz bir hal aldı. İktidar, Covid-19 ile mücadelede ‘başarı öyküsü yazacağını’ iddia etti. Ancak çuvallamanın dışında ve süreci yokuşa sürmekten başka bir şey yapmadı. ‘Lebaleb’ kongreler tam gaz sürerken alınan günübirlik kararlar tamiri güç zararlar doğurdu. Salgınla tek başına bırakılan yurttaşın ise umudu ve sabrı iyiden iyiye tükendi.

Peki, salgın günlerinde toplumun ruh hali ne durumda? Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2020’ sonuçlarına göre, mutlu olduğunu söyleyen 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı 2019’da 52,4 iken geçen yıl yüzde 48,2’ye düştü. Araştırma salgının hayatımızdaki yerini gözler önüne seren bir nitelik taşıması bakımından önemli.

Salgın kadar yakıcı bir diğer sorun ise işsizlik… Zira salgın günlerinde istihdam azaldı, işletmeler kapandı, milyonlarca kişi işsizlikle karşı karşıya kaldı. İktidarın ‘işsize ve esnafa yardım’ adı altında verdiği komik rakamlar ise şovdan öteye geçemedi. Son iki ayda işini kaybeden ve geçim sıkıntısı yaşayan 95 yurttaş yaşamına son verdi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020’de 99 bin 588 dükkan ve 40 bin 735 şirket kapandı, gerçek işsiz sayısı ise 10.7 milyona ulaştı.

Hal böyle olunca antidepresan kullanımı da arttı. Öyle ki 2019’da 49.8 milyon kutu antidepresan ilaç satılırken bu sayı geçen yıl 54.6 milyona çıktı. 2018’den 2019’a artış oranı yüzde 1.8 iken 2019’dan 2020’ye artış oranı yüzde 9.6 oldu.

İktidar, bu tablo karşısında kılını kıpırdatmıyor. BirGün, ‘Pandemi ruh sağlığını ve toplumu nasıl etkiledi?’ ve ‘Salgın psikolojimizde nasıl etkiler bıraktı?’ sorularına cevap aradı.

Uzmanlar anlattı…

***

Dr. Necip Çapraz yazdı: Ruhsal hasarın izi kolay geçmeyecek

İnsanlık olarak umutsuz ve kısmen iç karartıcı günlerden geçiyoruz. Stres, ev içi şiddet, derinleşen yoksulluk, belirsizlik, umutsuzluk kaçınılmaz olarak ruh sağlığını toptan olumsuz etkiliyor.”

***

Ruh sağlığı politik bir problemdir: Ruh sağlığı konusunu genelde bireysel kavramlar üzerinden, bireysel çözümler ölçeğinde tartışıyoruz. Fakat toplumda giderek yaygınlaşan depresyon, kaygı bozukluğu ve stres, politik yanıtlara ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.