İş Cinayeti Raporuna Göre
‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin ‘İş Cinayeti Raporu’na göre; ocak ayında en az 158, her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti. Her dört iş cinayetinin birinde genç ya da çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, en çok ölümün inşaat, taşımacılık ve orman işkollarında yaşandığına dikkat çekildi.
En Fazla Ölüm İnşaatta
Raporda yer alan tespitlere göre:
- Ocak ayında en az 158 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
- İnşaat, yol işkolunda 45 işçi; taşımacılık işkolunda 22 işçi; Tarım-Orman işkolunda 16 emekçi (10 işçi ve 6 çiftçi); Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 11 işçi; Metal işkolunda 9 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 9 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 5 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 4 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Enerji işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; işkolunu belirlenemeyen 5 işçi hayatını kaybetti.
Deprem Bölgesinde Yeni Acılar
Raporda ayrıca belirtilen hususlar:
- 11 deprem şehrinde başlayan inşaatlarla birlikte işçi ölümleri haberleri arttı. Bu şehirlerde 17 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Ayrıca, TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda en az 6 işçi öldü.
- Ocak ayında 14 yaş ve altı 3 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 32 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 43 işçi, 65 yaş ve üstü 5 işçi, yaşını bilinmeyen 9 işçi hayatını kaybetti.
- Ocak ayında en dikkat çekici nokta, 18 yaş altında 7 çocuk işçinin hayatını kaybetmesi oldu. İkinci olarak, 18-29 yaş aralığında 32 işçinin hayatını kaybetmesi oldu.
İş cinayetleri konusunda ciddi tedbirler alınması ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması gerektiği vurgulanmaktadır.