DOLAR 32,3423 0.27%
EURO 35,1201 -0.05%
ALTIN 2.300,931,04
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Erdoğan ‘her karış toprağı ekin’ demişti: Patates depoda çürüme aşamasında!
  • Görüş Haber
  • Gündem
  • Erdoğan ‘her karış toprağı ekin’ demişti: Patates depoda çürüme aşamasında!

Erdoğan ‘her karış toprağı ekin’ demişti: Patates depoda çürüme aşamasında!

ABONE OL
Mart 1, 2021 08:38
Erdoğan ‘her karış toprağı ekin’ demişti: Patates depoda çürüme aşamasında!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ekilmemiş tek karış toprak kalmasın’ çağrısını hatırlatan CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda çürümeye başlayan patates için, “Yarım milyon tona yakın patates için geri sayım başladı. Bu ay bitene kadar depolar boşalmazsa ürün heba olacak ama bu sorun iktidarın umurunda değil” diye konuştu.

Erdoğan ‘her karış toprağı ekin’ demişti: Patates depoda çürüme aşamasında!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin haykırışlarını duymazdan gelen AKP iktidarının, bu sorumsuzluğunun faturasını yapılacak ilk seçimlerde ağır ödeyeceğini söyledi.

Gürer, “Üretici aylardır ‘derdimize bir çare bulun’ diye yalvarırken, iktidar su sese kulak vermedi. Depolarda çürümeye terk edilen yarım milyon tona yakın patates için geri sayım başladı. Bu ay bitene kadar depolar boşalmazsa ürün heba olacak ama bu sorun iktidarın umurunda değil” dedi.

Gürer, Niğde’de, çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

‘ÜRÜN MALİYETİNE BİLE SATILAMIYOR’

Kilogramını 1 liraya mal ettiği patatesi 50-60 kuruşa bile satamayan üreticiler, Gürer’e dert yandı. Pandemi koşullarına rağmen, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘her karış toprağı ekin’ çağrısına uyarak, üretim yaptıklarını belirten çiftçiler, “Biz her türlü zorluğa rağmen, girdi maliyetlerindeki artışı ve ekonomik krizleri de görmezden gelerek üretim yaptık. Gübre, mazot, tohum, ilaç, sulamada kullandığımız elektrik ve diğer girdi maliyetleri geçen yıla göre yarı yarıya artış gösterdi. Ancak biz şimdi ürünümüzü maliyetine bile satamıyoruz. Ürünlerimiz depoda çürümeyi bekliyor. Bize ‘her karış toprağı ekin’ diyen Cumhurbaşkanına sesimizi duyuramıyoruz. Aylardır yalvarıyoruz, sorunumuza bir çözüm yolu bulunmasını istiyoruz ama ne yazık ki bizim sesimizi duyan yok” diye konuştular.

‘ÜRETİCİ BATMA NOKTASINA GELDİ’

CHP’li Gürer ise resmi rakamlara göre 830 bin ton patates üretiminin yapıldığı Niğde’de, üreticilerin artık batma noktasına geldiğine dikkat çekti.

Maliyetine yakın bir fiyata bile ürününü satmaya razı olan çiftçilere, tüccarın maliyetin yarısı kadar fiyat teklif ettiğini anlatan Gürer, “Depolarda 500 bin ton ürün çürümeye terk edildi. Bu ay içinde depodan çıkmazsa tamamen çürür. Bu kez depoyu temizlemek dahi ciddi giderdir. Ayrıca çevre kirliliği artacak. Patates hayvan yemi de oldu ama saklama süresi doluyor.2020 yılı Ekim, Kasım aylarında depolandı. Depo süresi dolmak üzere, havaların ısınması ile çürüme hızlanır. Çiftçi yandım diyor, AKP iktidarı feryatları duymuyor. Binlerce çiftçi zaten icra kıskacında. Ürününü satamaz ise daha da zor duruma düşecek. Vakit varken, üreticinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için çaba gösterilmeli” dedi.

erdogan-her-karis-topragi-ekin-demisti-patates-depoda-curume-asamasinda-847066-1.
CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer (sağda) ve patates üreticileri

‘TMO MUTLAKA ALIM YAPMALI’​

Patates sorununun tek çözü yolunun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin patates alımı yapması ve ihracat yolunun açılması olduğuna da vurgu yapan Gürer, “Genelde hububat alımı ile yetkilendirilen TMO; zaman zaman üreticiye destek olmak adına farklı ürün alımları da yapıyor. Yıllar önce patateste yaşanan benzer bir sorunda TMO patates alımı yapmıştı. Yine yapabilir ve aldığı patatesi uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırabilir. Ayrıca patateste ihracat kapısının mutlaka açılması lazım. İhracat teşvik primi uygulamasının hayata geçirilmesi şart. Bu uygulamalar için vakit daralıyor. Bir an önce yetkili kurumların bu öneriler doğrultusunda girişim yapması gerekiyor” diye konuştu.

‘AKP İLGİSİZLİĞİN SONUCUNU SEÇİMLERDE GÖRECEK’

Köy ve kasabalarda ziyaret ettiği patates üreticilerinin patlama noktasına geldiğine şahit olduğunu da vurgulayan Gürer, “Çiftçinin sorunlarına bu kadar duyarsız olan iktidar, bu sorumsuzluğunun faturasını yapılacak olan ilk seçimlerde ağır ödeyecek. Cumhurbaşkanına güvenip üretim yapan çiftçi, şimdi icra memurlarıyla adeta köşe kapmaca oynuyor. Anadolu çiftçisinin haykırışlarını duymazdan gelen AKP, seçimlerde bu ilgisizliğin sonucunu mutlaka görecektir” ifadelerini kullandı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.