DOLAR 32,5461 0.27%
EURO 34,9375 0.46%
ALTIN 2.431,02-0,30
BITCOIN %
İstanbul
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CERN, yeni dev çarpıştırıcı için onay bekliyor

CERN, yeni dev çarpıştırıcı için onay bekliyor

ABONE OL
Şubat 6, 2024 20:08
CERN, yeni dev çarpıştırıcı için onay bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CERN’in yeni çarpıştırıcı projesi tartışma yaratıyor

Yeni çarpıştırıcı, mevcut makineden üç kat daha büyük olacak

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (CERN) teklifi onaylandığı takdirde, yeni çarpıştırıcı mevcut dev makineden üç kat daha büyük olacak. Ancak 21 milyar dolardan fazla fiyat etiketi bazı üyelerin dikkatini çekti ve harcamalar “pervasız” olarak nitelendirildi.

Ekonomik açıdan tartışma yaratıyor

Yalnızca ilk inşaat maliyeti olan bu para, İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’ne üye ülkelerden gelecek ve bazı uzmanlar bunun ekonomik açıdan mantıklı olup olmadığını sorguluyor.

Karanlık madde ve karanlık enerjiye dair soruların izini sürme çabası

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) en büyük başarısı, 2012 yılında Higgs Bozonu adı verilen yeni bir parçacığın tespit edilmesiydi. Ancak o zamandan bu yana, fiziğin iki kutsal kasesinin (karanlık madde ve karanlık enerji) izini sürme çabasının zor olduğu ortaya çıktı ve bazı araştırmacılar daha ucuz seçenekler olduğuna inanıyor.

Cern’in Genel Müdürü, yeni makinenin önemini vurguladı

“Güzel bir makine” olacak

Yeni makineye Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) adı veriliyor. Cern’in Genel Müdürü Prof. Fabiola Gianotti, eğer onaylanırsa bunun “güzel bir makine” olacağını söyledi. “Bu, insanlığın Evren hakkındaki bilgimizle ilgili temel fizikteki soruları yanıtlamada ileriye doğru muazzam adımlar atmasına olanak sağlayacak bir araç. Ve bunu yapabilmek için, bu soruları yanıtlayacak daha güçlü bir araca ihtiyacımız var.”

CERN ve çarpıştırıcı hakkında temel bilgiler

CERN’in konumu

CERN, Cenevre yakınlarında, İsviçre ve Fransa sınırında yer alıyor.

Çarpıştırıcının çalışma prensibi

LHC, çevresi 27 km olan bir yeraltı dairesel tünelinden oluşuyor. Atomların (hadronların) içini hem saat yönünde hem de saat yönünün tersine ışık hızına yakın hızlara hızlandırıyor ve belirli noktalarda onları dünyadaki diğer atom parçalayıcılardan daha sert bir şekilde birbirine çarpar. Çarpışmalardan arta kalan daha küçük atom altı parçacıklar, bilim adamlarının atomların hangi maddeden oluştuğunu ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerini anlamalarına yardımcı oluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.