ABD üslerine yönelik saldırılar sonrası Rusya’nın İran’a istihbarat sağladığı iddiaları yeniden alevlendi. CNN analizleri, Rus uydularının kritik rolünü ortaya koyuyor.
ABD ile İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası tırmanan gerilimde, İran’ın bölgedeki ABD üslerini hedef alması ve askeri noktaları vurmasıyla birlikte Rusya’nın İran’a istihbarat sağladığı iddiaları tekrar gündeme geldi. CNN’in analizleri, Rus uydularının ABD askeri tesislerini görüntüleme, radar ve telsiz sinyallerini tespit etme kapasitesine işaret ediyor.
Rusya’ya ait yörüngedeki uyduların, ABD askeri tesislerinin görüntülenmesinin ötesinde radar ve telsiz sinyallerini tespit edebildiği belirtiliyor. Füze rampalarından yayılan ısı izlerinin belirlenmesi ve bulutlu veya karanlık koşullarda dahi yeryüzündeki değişikliklerin izlenebilmesi, bu uyduların gelişmiş yeteneklerini ortaya koyuyor.
Analizler, Rus casus uydularının İran’ın 27 Mart’ta Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü’ne gerçekleştirdiği saldırı öncesinde bölgeyi detaylı bir şekilde gözlemlediğini ileri sürüyor. Özellikle Kosmos 2573 uydusunun, saldırıdan iki gün önce adı geçen üssün üzerinden geçtiği iddia edildi. Bu gözlemlerin, saldırının başarısında etkili olduğu düşünülüyor.
Görüntüleme, sinyal, kızılötesi ve sentetik açıklıklı radar özelliklerine sahip toplam 14 Rus uydusunun bölgeyi izlediği öne sürülüyor. CNN’e konuşan kaynaklar, üste meydana gelen hasarın boyutu ve saldırıların isabet oranının, Rusya’dan alınan jeo-uzamsal istihbarat olmadan elde edilmesinin neredeyse imkansız olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, Rus casus uydularının elde ettiği istihbaratın İran’a aktarıldığına ve bu bilgilerin hassas saldırılarda kullanıldığına dair kanıtlar bulunduğu öne sürülüyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]