Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, para politikasının etkileyebildiği alanlarda başarı sağlandığını belirtti. Küresel şokların enflasyona etkisini ve OVP hedeflerini değerlendirdi.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2027-2029 dönemi Orta Vadeli Program (OVP) açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karahan, para politikasının etkileyebildiği kalemlerde başarı sağlandığını belirtti.
Karahan, son enflasyon raporunda yaptıkları güncellemelerin OVP kapsamındaki süreci yansıttığını söyledi. Merkez Bankası’nın hedeflerinin eşgüdüm içinde belirlendiğini ve bu eşgüdümün yönetilen fiyatlarda daha güçlü olacağını vurguladı. Bir yıl içinde hedefin üstünde gerçekleşen enflasyonun sonraki yıllara etkisine ve küresel konjonktürdeki değişimlere dikkat çekti.
Başkan Karahan, 2020’den bu yana pandemi, tedarik zinciri sorunları, ticaret savaşları ve fiziksel çatışmaların enflasyon dinamiklerini ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Bu yıl bu etkinin yaklaşık 7 puana ulaştığını hesapladıklarını belirtti. Artan enerji maliyetleri, ulaştırma, gıda ve diğer ürünlerdeki fiyat artışlarının bu etkiye dahil olduğunu bildirdi.
Karahan, gübre gibi tarımsal girdilerdeki fiyat baskıları ve dayanıklı tüketim malları ile petrokimya ürünlerindeki artışların enflasyona etkisini değerlendirdi. Bu etkiyi 7 puana yakın olarak hesapladıklarını ancak bunun karamsarlığa yol açacak bir revizyon olmadığını ekledi.
Enflasyon verilerinin, savaşın olumsuz etkilerine rağmen para politikasının etkili olduğu alanlarda olumlu seyrettiğini söyledi. Özellikle talep kaynaklı alanlarda enflasyonun kontrol altında tutulduğunu, temel mal enflasyonunun emtia ve kur artışlarına kıyasla daha düşük kaldığını belirtti. Bu durumun, para politikasının etkileyebildiği kalemlerde başarıya işaret ettiğini vurguladı.
Hizmet enflasyonunda ise aylık bazda bir katılığın olduğunu ancak eğitim gibi alanlarda olumlu bir görünüm sergilendiğini aktardı. Yatay görünümün temel nedeninin ulaştırma ve haberleşme kalemleri olduğunu, ulaştırmadaki artışın ise savaş kaynaklı olduğunu dile getirdi. Bu seneki temel sapmanın, savaşın beklenenden şiddetli olması ve devam etmesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]