DOLAR 34,2585 0.06%
EURO 37,1005 -0.38%
ALTIN 2.998,920,13
BITCOIN 2309882-1,17%
İstanbul
14°

AZ BULUTLU

05:51

İMSAK'A KALAN SÜRE

Botanik Alanında Yapılan Yeni Keşifler: Eker’in İki Yeni Bitki Türü

Botanik Alanında Yapılan Yeni Keşifler: Eker’in İki Yeni Bitki Türü

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 13:09
Botanik Alanında Yapılan Yeni Keşifler: Eker’in İki Yeni Bitki Türü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eker, Kayseri ve Niğde’de Yeni Bitki Türleri Keşfetti

Botanik alanında önemli bilimsel çalışmalar yapan Prof. Dr. Eker, son dönemde Kayseri ve Niğde illerinde iki yeni bitki türü keşfetti. Bu keşiflerle birlikte 23 yıllık kariyeri boyunca toplamda 21 farklı bitki türünü literatüre kazandıran Eker, bu çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Keşfedilen Bitki Türleri ve İsimlendirmeleri

Eker’in Kayseri’nin Tomarza ilçesinde bulduğu ilginç yabani soğan türü, laboratuvar çalışmaları ve literatür karşılaştırmaları sonucunda yeni bir bitki türü olarak tanımlandı. Bu bitkiye “Allium serpenticola Eker” ismi verilirken, Türkçe adı “Tomarza soğanı” olarak belirlendi.

İkinci keşfedilen bitki türü ise Niğde’nin Ulukışla ilçesinde Bolkar Dağları’nın eteklerinde 2013 yılında toplandı. Bu bitkinin bilimsel ismi “Leopoldia nigdeensis Eker & Eroğlu” olarak belirlenirken, Türkçe adı ise “Niğde morbaşı” olarak adlandırıldı.

Yayınlanan Makaleler ve Uluslararası Dergi

Yapılan keşifler ve çalışmalar uluslararası bilimsel dergi olan ‘Phytotaxa’ da makale olarak yayımlandı. Eker, bu bitkilerin yeni türler olduğunu literatür karşılaştırmaları sonucunda belirlediğini ve bu çalışmaları meslektaşlarıyla birlikte yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Eker’in botanik alanındaki bu önemli çalışmaları, bilim dünyasına yeni bitki türleri kazandırmaya devam etmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.