DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22354602,99%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yüksek Yağ ve Düşük Lifli Diyetler Kolorektal Kanser Riskini Artırabilir

Yüksek Yağ ve Düşük Lifli Diyetler Kolorektal Kanser Riskini Artırabilir

ABONE OL
Haziran 4, 2024 12:14
Yüksek Yağ ve Düşük Lifli Diyetler Kolorektal Kanser Riskini Artırabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ohio Eyalet Üniversitesi Araştırmacılarından Şaşırtıcı Bulgular

ABD’li bilim insanları, yağ oranı yüksek ve lif oranı düşük diyetlerin, sindirim sisteminde erken başlangıçlı kolorektal kanser riskini artıran değişiklikleri incelemekte. Ohio Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, bu tip diyetin mide-bağırsak sisteminizdeki hassas bakteri dengesini bozarak hücreleri daha hızlı yaşlandıran ve onları kansere karşı daha savunmasız hale getiren iltihaplanmaya yol açabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar Suçu Fusobacterium Bakterisine Yüklüyor

Bilim insanları, bulgularını hafta sonu Chicago’daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sundular. Araştırmacılar erken başlangıçlı kolorektal kanseri olan kişilerin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından ortalama 15 yaş daha yaşlı olduklarını buldu. Geç başlangıçlı kolorektal kanser hastaları ise benzer biyolojik ve kronolojik yaşlara sahipti.

Teşhis Oranlarında Şaşırtıcı Artış

Amerikan Kanser Derneği’ne göre 2019’da yeni kolorektal kanser vakalarının %20’si 55 yaşın altındaki kişilerde görüldü, bu oran 1995’te %11’di. Araştırmalar, yüksek miktarda diyet lifi alımının çeşitli kanser türlerinin riskini azaltabileceğini öne sürdü. Lifin sağlıklı bağırsak bakterilerini beslediği belirtiliyor, uzmanlar ise portakal, elma, tam tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi meyvelerin kanser riskini azaltabileceğini vurguluyor.

Lif Tüketimi Tavsiyeleri

Kadınların günde 25 gram lif alması teşvik edilirken erkeklerin ise günde 38 gram lif alması tavsiye ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.