DOLAR 32,3330 0.24%
EURO 35,0937 -0.11%
ALTIN 2.299,340,97
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

<strong>YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİNDEKİ ARTIŞ </strong><strong>%81 PAY İLE REKORA ULAŞTI!</strong>
  • Görüş Haber
  • Gündem
  • YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİNDEKİ ARTIŞ %81 PAY İLE REKORA ULAŞTI!

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİNDEKİ ARTIŞ %81 PAY İLE REKORA ULAŞTI!

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) son verilerine göre 2021’in sonunda yenilenebilir enerjide küresel üretim kapasitesi 3.064 GW seviyesini gördü ve toplam kapasite artışındaki payı %81’e ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Güneş ve rüzgarın yeni üretim kapasitesinde hakim güçler arasında olduğunu belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Avrupa’da yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güçte ilk 5’te olan Türkiye’nin yatırımlar konusunda son yıllarda büyük bir ivme kazandığını aktarıyor.

ABONE OL
Haziran 2, 2022 14:08
<strong>YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİNDEKİ ARTIŞ </strong><strong>%81 PAY İLE REKORA ULAŞTI!</strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

IRENA tarafından yayınlanan yeni veriler, küresel iklim belirsizlikleri ve enerji krizine rağmen yenilenebilir enerjinin büyümeye ve ivme kazanmaya devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre, 2021 yılı sonunda yenilenebilir enerjinin küresel üretim kapasitesi 3.064 GW’ye ulaştı ve toplam yenilenebilir enerji stoğu %9,1 oranında artış gösterdi. Güneş ve rüzgar enerjilerinin, yeni üretim kapasitesine öncülük etmeye devam ettiğini ancak buna rağmen temiz enerji geçişinin iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarını önleyecek düzeyde olmaktan uzak olduğunu aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin iklim hedeflerine ulaşmak için enerji talebindeki artıştan daha hızlı büyümesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yenilenebilir Enerjide Bayrak Rüzgar ve Güneş’te

IRENA’nın Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri 2022 raporuna göre hidroelektrik enerjisi, 1.230 GW ile küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinde en büyük payı alsa da güneş ve rüzgar enerjileri yeni üretimde kapasitenin hakimi konumunda kalmaya devam ediyor. İki enerji türünün yenilenebilir kapasiteye toplam %88 katkıda bulunduğuna dikkat çeken Ali Aydın, özellikle 2021’de 93 GW büyüme gösteren rüzgar enerjisi kapasitesinin beklenen büyüme hedeflerinin gerisinde kalsa da gelecek adına enerji dönüşümünde büyük rol oynamaya başladığını belirtiyor.

Enerji Krizi Fosil Yakıtlara Güvenilmeyeceğinin Kanıtı

Küresel çapta yaşanan belirsizliklere rağmen yenilenebilir enerjide büyüme devam ediyor. Bu devam eden büyümenin ve önceki yıllardaki performansın, ülkelerin yenilenebilir enerjilerin sosyo-ekonomik faydalarının farkında olduklarını gösterdiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, umut vadeden bu küresel eğilime rağmen temiz enerji geçişinin iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarını önleyecek kadar hızlı ve yaygın olmadığının altını çiziyor. Fosil yakıtlı enerji santrallerine yapılan yatırımların, gezegenin hayatta kalması için olumsuz sonuçlar vereceğini aktaran Aydın, dünyanın küresel çapta yaşadığı enerji krizini ancak yenilenebilir enerji kaynakları ile aşabileceğini, dolayısıyla temiz kaynaklara yönelimin ciddi önem taşıdığını belirtiyor.

Türkiye, Yenilenebilir Enerjide Avrupa’da İlk 5’te!

Dünya ülkeleri yenilenebilir enerjiye adım atmada zaman zaman geç kalsa da Türkiye, son 10 yılda ciddi bir yol katetti. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güçte Avrupa’da 5’inci, Dünya’da 12’nci sırada iken, özellikle rüzgar enerjisinde gerçekleştirilen büyük atılımlarla bir rüzgar ülkesi olma yolunda ilerleniyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların karşılığını fazlasıyla aldığını ve yapılan yatırımlar sayesinde bu gelişmelerin yaşandığını aktaran Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yapılacak yeni yatırımlarla ve izlenecek yeni yollarla başta rüzgar enerjisi olmak üzere birçok yenilenebilir enerji kaynağından daha fazla verim alınabileceğini ve Türkiye’nin bu alandaki başarısının zirveye çıkacağını belirtiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.