DOLAR 32,1968 0.1%
EURO 35,0385 -0.18%
ALTIN 2.458,13-0,38
BITCOIN 21183602,31%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje

ABONE OL
Nisan 29, 2024 20:11
Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Proje
0

BEĞENDİM

ABONE OL

THK Üniversitesi’nden Yenilikçi Uçak Mühendisliği Projesi

Doç. Dr. Yaman, kuşların havalanması ve uzun süre havada kalmalarına ilişkin algoritmaları araştırmak amacıyla THK Üniversitesi desteğiyle 1,5 yıl önce proje başlattıklarını açıkladı. Proje kapsamında, termal akımlarla gerçekleşen havalanma sürecini planör tipi uçaklar ve İHA’larda kullanmayı hedeflediklerini belirten Yaman, geliştirdikleri planör uçağın bu yolla havada kalmasını amaçladıklarını ifade etti.

Termal Akımların Önemi ve İşleyişi

Yaman, termal akımların, yeryüzünün güneş tarafından ısıtılmasıyla oluşan sıcak hava sütunları olduğunu belirterek, güneş ısısının yeryüzünü ve üzerindeki havayı ısıttığını ve bu sayede yükselen hava sütunlarının oluştuğunu açıkladı. Termal akımların hava sporlarında, özellikle yelkencilik, planörcülük ve paraşütle atlama gibi alanlarda önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Yapay Zeka Destekli Proje ve Hedefler

Doç. Dr. Yaman, projenin geldiği aşamada, termal akımları kullanarak havalanan planörün ilk uçuşlarını yakın zamanda gerçekleştireceklerini belirtti. Her mevsim kullanılabilecek bu sistemin özellikle bahar ve yaz aylarında daha verimli olacağını ifade etti. Projeyi tamamladıklarında, planör uçak ve İHA gibi küçük hava araçlarının uzun süre havada kalmasını sağlayarak sürdürülebilir bir hava ulaşım platformu oluşturacaklarını dile getirdi.

Yaman, projenin birçok farklı amaç için kullanılabileceğini ve yapay zekayı da kullanarak daha az kaynak kullanarak, daha uzun süre havada kalacak bir platform geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Şehir gözlemleri, atmosferik ölçümler, güvenlik gibi alanlarda kullanılabilecek projenin, makine öğrenmesi algoritmalarını geliştirme ve uygulama sağlama amacı taşıdığını belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.