Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insansı makinelerin daha gerçekçi olabilmesi amacıyla derinin kullanılabileceğine inanıyor. Profesör Shoji Takeuchi liderliğinde yürütülen çalışmada laboratuvarda özel bir yöntemle yetiştirilen canlı deri, robot teknolojisinde büyük bir adım olabilir.
Profesör Takeuchi, “Bu canlı deri; sağlık, hizmet gibi kategorilerde, insanlarla yakın etkileşime giren, insan benzeri işlevlere ihtiyaç duyulan robotlar için özellikle yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı. Derinin, gülümseyebilen basit bir robot yüzüne bağlandığı ve robot cildinin hasar gördüğünde kendini onarabilme özelliğine sahip olduğu belirtiliyor.
Dokunma ve sıcaklık algılama gibi duyusal işlevlerin entegre edilmesi sayesinde, canlı dokuyla daha kolay uyum sağlanabileceği vurgulanıyor. Laboratuvarda yetiştirilen cilt, dermal ve epidermal hücrelerden oluşuyor. Dermal hücreler önce tabanı oluştururken, ardından epidermal hücreler eklenerek tüm cilt yapısı tamamlanıyor.
Canlı doku, robotun yüzeyindeki delikler aracılığıyla bir yöntem kullanılarak bağlanıyor. Bu delikler, kolajen jel ile doldurularak cilt ile robot arasında güçlü bir bağ oluşturuluyor. Bu yöntem sayesinde, cildin mekanik bileşenlerle sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi sağlanıyor.
Derinin ilerleyen dönemlerde kozmetik ve ilaç testleri için de kullanılabileceği düşünülüyor. Profesör Takeuchi’nin önderliğindeki ekip, insansı robotlar alanında büyük bir devrimin kapılarını aralıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.