DOLAR 34,2585 0.06%
EURO 37,1005 -0.38%
ALTIN 2.998,920,13
BITCOIN 2309882-1,17%
İstanbul
14°

AZ BULUTLU

05:51

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık Bakanlığı Normal Doğum Eylem Planı Açıklandı

Sağlık Bakanlığı Normal Doğum Eylem Planı Açıklandı

ABONE OL
Ekim 10, 2024 12:11
Sağlık Bakanlığı Normal Doğum Eylem Planı Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Normal Doğum Eylem Planı ve Gebe Okulu Kurma Zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Normal Doğum Eylem Planı kapsamında, kamu, üniversite ve özel hastanelerin tümüne “Gebe Okulu” kurma zorunluluğu getirilecek. Bebek ve anne sağlığını korumayı hedefleyen bu plan ile tıbben gerekli olmayan sezaryen oranlarının azaltılması ve normal doğumun teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Annelik Yolculuğu Mobil Uygulaması

Anne adaylarına gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerine dair kapsamlı bilgiler sunacak “Annelik Yolculuğu” mobil uygulaması hayata geçirilecek. Bu uygulama sayesinde anne adayları, cep telefonlarından kolaylıkla bilgiye ulaşabilecekler.

Doğumhanelerde Rehber Ebe Dönemi

Ebelere genişletilmiş görev ve yetkiler verilecek, doğumhanelerde “rehber ebe” ve “doğumhane sorumluları” belirlenecek. Ebelik eğitimleri güçlendirilecek ve maddi teşvikler sağlanacak.

Sezaryen Ameliyatlarında Denetim ve Bilinçlendirme

Sezaryen ameliyatlar için denetim ve takip çalışmaları yapılacak, sağlık yöneticilerinin performans kriterleri arasına primer sezaryen oranları da eklenecek. Toplumsal bilinçlendirme amacıyla kamu spotları yayımlanacak, uzmanlar televizyon programlarında bilgilendirme yapacak.

Sezaryen Oranları ve Hedefler

Türkiye’deki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çekilen rapora göre, normal doğumu teşvik etmek için çalışmalar yürütülecek. Devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki yüksek sezaryen oranlarıyla ilgili tedbirler alınacak.

Bu adımlarla, anne ve bebek sağlığının korunması, normal doğumun teşvik edilmesi ve tıbbi hataların azaltılması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın Normal Doğum Eylem Planı ile Türkiye’de doğum kültüründe olumlu değişikliklerin gerçekleşmesi amaçlanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.