DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20758650,93%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

REM Uykusu Nedir?

REM Uykusu Nedir?

ABONE OL
Şubat 1, 2021 18:20
REM Uykusu Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşam döngümüzde yemek yemek ve ya su içmek gibi uyumak da en temel parçamızdır. İnsanlar fiziksel yorgunluklarını giderebilmek için dinlenmeye, zihinsel yorgunluğu gidermek için uykuya ihtiyaç duyar. Uykunun bir çok evresi vardır ve her evrede durum farklı bir hale gelir. Zihin için önemli olan Rem uykusu hakkında birçok insan bilgi sahibi değildir. Sizler için Rem uykusunun ne olduğunu açıklayan bir haber düzenledik.

REM UYKUSU NEDİR?

nsanın bedeni kadar zihnini de dinlendiren ve insan beyninin yeni bir güne hazırlanması için kesinlikle gerekli olan uyku 4 evreden oluşur. Uykunun 4 evresinden biri olan REM evresi diğer evrelere göre  oldukça farklıdır. Gece boyunca uykunun en ağır olduğu evre olan REM evresi aynı zamanda rüyaların da görüldüğü evredir. REM uykusu ya da Türkçe adıyla ‘hızlı göz hareketi’ sırasında bedenimiz hareket etmez. Bu yüzden halk arasında REM uykusuna uyku felci de denebilir. REM uykusunun en önemli noktası, insan bedeni hareketsiz kalsa bile beynin REM uykusu boyunca tıpkı uyanıkmış gibi çalışmaya devam etmesidir. REM uykusu esnasında uykuda olan canlının gözleri hareket etmeye devam eder. Zaten uykunun bu evresine REM adı verilmesinin sebebi de budur. REM kelimesi, İngilizce ‘Rapid Eye Movement’ cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır.

REM UYKUSU DAVRANIŞ BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?

REM uykusu esnasında bedenin hareketsiz kalmaması durumuna yani görülen rüyaya bedenimizle dahil olma durumuna REM uykusu davranış bozukluğu denir. Normal bir REM uykusu sırasında kan basıncı çok yüksek, vücuttaki tüm kaslar işlevsiz olur. Rüyamızda birinden kaçtığımızı ya da çok yüksek bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz zamanlar olur. Sağlıklı bir REM uykusunda rüyamızda ne kadar hareket ettiğimizi görüyor olsak da bedenimiz hareket etmez. REM uykusu davranış bozukluğu, böyle rüyaları gördüğümüz esnada bedenimizle tepki vermemiz anlamına gelir. Yani, rüyamızda biriyle kavga ediyorsak uyku esnasında etrafa ya da yanımızda uyuyana yumruk savurabiliriz. Bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz rüyalardan yere düşerek uyanmamız da REM uykusu davranış bozukluğunun bir göstergesidir.

İLİşKİLİ HABERLER Sağlıklı Uyku Kalp Yetmezliğini Önlüyor

Sağlıklı Uyku Kalp Yetmezliğini Önlüyor

Düzensiz Uyku Aşının Etkisini Azaltıyor

Düzensiz Uyku Aşının Etkisini Azaltıyor

Uykunun Bölünmemesi Sağlıklı Bir Hayat İçin Önem Taşıyor

Uykunun Bölünmemesi Sağlıklı Bir Hayat İçin Önem Taşıyor

Uyku Sonrası Göz Şişmesi Nasıl Engellenir?

Uyku Sonrası Göz Şişmesi Nasıl Engellenir?

İLİşKİLİ GALERİLER Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir?

Az Uykuyla Verimli Bir Gün Nasıl Geçirilir?

Az Uykuyla Verimli Bir Gün Nasıl Geçirilir?

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

10 Gizli İpucu İle Daha Hızlı Uykuya Dalabilirsiniz!

10 Gizli İpucu İle Daha Hızlı Uykuya Dalabilirsiniz!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.