DOLAR 34,0634 -0.01%
EURO 38,0610 0.12%
ALTIN 2.801,56-0,03
BITCOIN 21112543,18%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pulmoner Emboli: Yaşamı Tehdit Eden Bir Durum

Pulmoner Emboli: Yaşamı Tehdit Eden Bir Durum

ABONE OL
Temmuz 30, 2024 12:12
Pulmoner Emboli: Yaşamı Tehdit Eden Bir Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yolculuk Yorgunluğu Sandığınız Belirtilere Dikkat!

Otomobille, uçakla ya da otobüsle yapılan uzun bir yolculuğun ardından bacaklarda hissedilen ağrı veya aniden gelen nefes darlığı… Yol yorgunluğu sanılan bu belirtiler, hayatınızı tehdit eden ciddi bir durumun, yani pulmoner embolinin habercisi olabilir. Pulmoner emboli bacaklardaki pıhtıların akciğer damarlarını tıkamasıyla beliriyor ve aniden ölümcül sonuçlar yaratabiliyor.

Pulmoner Emboli Nasıl Gelişiyor? Kimler Risk Altında?

Doç. Dr. Derya Kocakaya, pulmoner emboliyi şöyle özetliyor: “Çoğunlukla bacak derin toplardamarlarında meydana gelen pıhtılardan kopan parçaların, akciğer atardamar damarlarını tıkamasıyla gelişen ve hayatı tehdit edebilecek bir durum.” Pulmoner emboli genellikle ayakta tedavi edilebilecek hafif formlardan, hayatı tehdit eden ciddiyette klinik durumlara kadar farklı seviyelerde ortaya çıkabiliyor.

Risk Grubundakiler İçin Öneriler

Risk grubundaki kişilerin uzun yolculuklardan kaçınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kocakaya, hareketsiz kalınabilecek uzun yolculuklarda belli aralıklarla hareket etmenin önemine dikkat çekiyor. Otobüs ya da uçak gibi taşıtlarda zaman zaman ayağa kalkarak hareket etmenin önerildiğini belirtiyor.

Tedavi ve Önleme Yöntemleri

Pulmoner embolinin tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Doç. Dr. Kocakaya, tedavi sürecinde kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığını ve bu ilaçların yeni pıhtıların önlenmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Daha ciddi durumlarda ise hastaların yakından takip edilerek daha etkili tedavilerin uygulanabildiğini aktarıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.