DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18466631,27%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Alper Şener: Yaz İshali Vakalarında Artış Gözlemleniyor

Prof. Dr. Alper Şener: Yaz İshali Vakalarında Artış Gözlemleniyor

ABONE OL
Temmuz 4, 2024 12:16
Prof. Dr. Alper Şener: Yaz İshali Vakalarında Artış Gözlemleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘Yaz İshali’ Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ‘yaz ishali’ ya da ‘turist ishali’ olarak bilinen hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çekti. Yaz ishalinin bağırsak alışkanlıklarında ani değişikliklerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şener, hastalığın viral veya bakteriyel etkenlere bağlı olarak gelişebileceğini vurguladı. Beraberinde bulantı, kusma ve farklı klinik belirtiler gösteren yaz ishali vakalarında, şüpheli gıdaların tüketilmesi de etkili olabiliyor.

Besin Zehirlenmeleri ve Gıda Zehirlenmeleri Arasındaki Farklar

Prof. Dr. Alper Şener, besin zehirlenmesi durumunda genellikle bulantı ve kusmanın eşlik ettiğini belirtirken, gıda zehirlenmesinin ise genellikle bakterilerin neden olduğu bir tablo olduğunu ifade etti. Gıda zehirlenmesinde antibiyotik tedavisinin önemli olduğunu vurgulayan Şener, hastaların belirtilerini dikkatlice gözlemlemesi gerektiğini söyledi.

Hazır Gıdaların Riskleri

Prof. Dr. Şener, özellikle yaz aylarında tüketilen hazır gıdaların plajlarda sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Hazır tüketilen gıdaların saklama koşullarının önemli olduğunu vurgulayan Şener, örneğin kumpir gibi ürünlerde bakteri birikiminin sıkça görülebileceğini belirtti. Açık alanda satılan gıdaların da kontaminasyon riski taşıdığını söyleyen Şener, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Öneriler ve Uyarılar

Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları özellikle sıcak havalarda ve plajlarda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altındaki kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Şener, yaz ishalinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini ve bu nedenle belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.