İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ‘yaz ishali’ ya da ‘turist ishali’ olarak bilinen hastalıklarda artış yaşandığına dikkat çekti. Yaz ishalinin bağırsak alışkanlıklarında ani değişikliklerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şener, hastalığın viral veya bakteriyel etkenlere bağlı olarak gelişebileceğini vurguladı. Beraberinde bulantı, kusma ve farklı klinik belirtiler gösteren yaz ishali vakalarında, şüpheli gıdaların tüketilmesi de etkili olabiliyor.
Prof. Dr. Alper Şener, besin zehirlenmesi durumunda genellikle bulantı ve kusmanın eşlik ettiğini belirtirken, gıda zehirlenmesinin ise genellikle bakterilerin neden olduğu bir tablo olduğunu ifade etti. Gıda zehirlenmesinde antibiyotik tedavisinin önemli olduğunu vurgulayan Şener, hastaların belirtilerini dikkatlice gözlemlemesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Şener, özellikle yaz aylarında tüketilen hazır gıdaların plajlarda sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Hazır tüketilen gıdaların saklama koşullarının önemli olduğunu vurgulayan Şener, örneğin kumpir gibi ürünlerde bakteri birikiminin sıkça görülebileceğini belirtti. Açık alanda satılan gıdaların da kontaminasyon riski taşıdığını söyleyen Şener, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Alper Şener, vatandaşları özellikle sıcak havalarda ve plajlarda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altındaki kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Şener, yaz ishalinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini ve bu nedenle belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.