Türkiye’de, çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla araçlardan kaynaklanan atıkların oluşumunu engellemek ve ömrünü tamamlamış araçların geri dönüşümünü sağlamak için önemli adımlar atılıyor. Bu kapsamda, Bakanlık ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle 2012 yılında hayata geçirilen ÖTA sistemi büyük bir öneme sahip.
Ömrünü tamamlamış araçlar, geri dönüştürülebilir malzemeler içerdikleri için ekonomik bir değer taşıyorlar. Bu araçların çevre lisanslı tesislere teslim edilmeden hurdaya ayrılmasını engellemek adına Bakanlık tarafından belirlenen kurallar bulunuyor. Ömrünü tamamlamış araçların trafik kaydının silinebilmesi ve çevreyle uyumlu şekilde bertaraf edilebilmesi için belirli şartlara uygun tesislerin kullanması gereken belgeler bulunuyor.
ÖTA teslim yerleri ve geçici depolama alanları tarafından toplanan ömrünü tamamlamış araçlar, tehlikeli atıklarından arındırılarak sökülüyor, parçalanıyor ve ayrıştırılıyor. Bu süreçte yeniden kullanılabilir parçalar ayrıştırılarak satışa sunuluyor, geri kalan kısımlar ise maddesel veya enerji geri kazanımı için işleme tabi tutuluyor.
2021 yılında 3 bin 100, 2022 yılında 2 bin 636 ve 2023 yılında 4 bin 100 adet olmak üzere toplam 9 bin 836 M1 veya N1 sınıfı araç, ÖTA sistemi sayesinde geri dönüşüme kazandırıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.