Türkiye’de de görülen mutasyonlu virüsün ardından, mutasyonlu virüs belirtileri araştırılmaya başlandı. Mutasyonlu virüsün öldürücülük hızının daha az olduğu belirtilen mutasyonlu virüs belirtileri neler? Mutasyonlu virüs semptomları hangileri?
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu koronavirüsün belirtileri ile alakalı daha önce yaptığı açıklamada, ‘İngiltere’deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir’ şeklinde konuşmuştu. Corona virüsün en bilinen semptomları ise ateş ve nefes darlığı olarak ifade edilmekte.
MUTASYONLU KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüse ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunmuştu.
Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün daha az olmasının iki sebebine olabileceğine vurgu yaparak, ‘Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor.
Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere’den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere’deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir’ açıklamalarında bulunmuştu.
İNGİLTERE’DEN ÇARPICI ARAŞTIRMA!
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, kalp atış hızında görülen artışın yeni tip koronavirüs belirtilerinden biri olabileceği ortaya koyuldu.
Express gazetesinin COVID Symptom Study’nin verilerine dayandırdığı haberine göre, dünyanın farklı yerlerinden 4 milyondan fazla kişinin verileri mobil uygulama yardımı ile analiz edilerek incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre, Kovid-19 düzensiz ya da yüksek hızlı kalp atışına neden oldu.
Doktorlar, kişilerin nabzını ölçerken hatalardan kaçınmak için ölçümün kişinin sakin olduğu anda gerçekleştirilmesi, tercihen ölçümden evvel kişinin 5 dakika dinlenmesi ve gevşemesi gerektiğini vurguladı. Yani stres faktörleri ile fiziksel yükleri vücuttan atması gerektiğini ifade etti.
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?
1-3. gün korona belirtileri
Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler meydana gelir. Hafif ateş-boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal yaşanır.
4. gün korona belirtileri
Boğaz ağrısı artar. Seste boğuklaşma olur. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile beraber ishal başlar.
5. gün korona belirtileri
Boğaz ağrısında şiddetlenme yaşanır. Yeme ve içme işlemi oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur ve buna bağlı olarak da eklem ağrıları görülür.
6. gün korona belirtileri
Kişide kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetli yaşanır. Şiddetli halsizlik ve bitkinlik başlar. Mide bulantısıda artış olur. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetle artabilir.
7. gün korona belirtileri
Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok artar. Vücut ağrıları ve baş ağrıları ile birlikte kusma da çok şiddetli bir hale gelir.
8. gün korona belirtileri
Soluk alıp vermek son derece güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin de üzerinde görülür.
9. gün korona belirtileri
Buraya kadarki tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşmeler görülür. Öksürük ve balgam daha fazla şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hal alır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.