DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2077334-1,29%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mouse Hastalığı: Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Mouse Hastalığı: Karpal Tünel Sendromu Nedir?

ABONE OL
Mart 17, 2021 09:15
Mouse Hastalığı: Karpal Tünel Sendromu Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elleriniz, uzun zaman boyunca bilgisayar faresinden ayrılmıyorsa ‘karpal tünel’ sendromuna yakalanma riskiniz çok yüksek. Peki mouse hastalığı olarak bilinen karpal tünel sendromu nedir?

El bileğindeki sinirlerin sıkışması sonucunda ağrı, uyuşma, güçsüzlük gibi belirtiler veren karpal tünel sendromu, elde kalıcı şekil bozuklukları, hareket kaybı gibi sonuçlar meydana getirebiliyor.  

Özellikle pandemi süreciyle birlikte çevrimiçi hale dönen işler gereği uzun süreler boyunca ellerinden mouse düşürmeyenler, ellerde ortaya çıkan ağrılardan şikayetçi durumda.. 

KARPAL TÜNEL SENDROMU NEDİR? 

Karpal tünel sendromu özellikle uzun süreler tek tip el işi yapanlarda görülen bir rahatsızlıktır. 

Bilinen en eski şikayet, daktilo kullanan sekreterlerde görülmeye başlamasıyla ortaya çıkmasıdır. O dönemlerde halk arasında ‘sekreter hastalığı’ adını almıştır. 

Hastalık, daktilo gibi sert basma kuvveti gerektiren tuşlu klavyelerde, eldeki tendonların kalınlaşmasına ve buna bağlı sinir üzerinde bası oluşmasına sebep olmakta. 

Özellikle zabıt kâtipleri, gazeteciler, veri giriş elemanlarında bu sağlık sorunu sıkça görülmektedir. Ayrıca müzikle uğraşanlar özellikle piyano ve kalın telli ve parmakla çalınan çalgıları kullananlarda da hastalık oldukça yaygındır. 

Teknolojinin gelişmesi ve el yazısının yerini bilgisayar farelerine bırakmasıyla ‘mouse hastalığı’ olarak da söz edilmektedir. 

KARPAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ 

Karpal tünel, bilek düzeyinde bulunan median sinirin geçtiği bir kanal. Boyun bölgesinden çıkıp bileğe kadar uzanan median sinir elde birçok kasın uyarılmasını üstleniyor. 

İşte bu kanal boyunca median sinir çeşitli nedenlerden dolayı el bileğinde basıya uğrarsa, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen ‘Karpal Tünel’ Sendromu ortaya çıkıyor. 

İlk belirtileri parmaklarda karıncalanma, uyuşma ve his bozukluğu. Hastalık elde, parmaklarda ve kola yayılan ağrılarla belirti veriyor. Bu sorunlar geceleri daha fazla görülüyor. 

Öyle ki kişileri uykusundan uyandırabilecek kadar rahatsız edici olabiliyor. 

Ağrı ve uyuşukluk bazen kola bazen de omuza, boyuna kadar yayılıyor. İlerleyen durumlarda başparmak kaslarında erime, güçsüzlük ile tutma ve kavrama hareketlerinde zorlanmalar oluşuyor. 

KARPAL TÜNEL SENDROMU EGZERSİZİ 

Karpal tünel sendromunun oluşmasını engellemek için egzersizler yapılmalıdır. 

-Bileklerinizi düz tutup, parmaklarınızı kendinize çekip bu şekilde 5 saniye  tutun. 

-Bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin. 

-Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. 

-Yumruğunuzu aşağıya bükün, 5′e kadar sayarak bekleyin. 

-5′e kadar sayarak, bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin. 

-Egzersizler toplam 10 kez uygulanır. Egzersizlerin bitiminde, kollar ve eller yanlarda dinlendirilir. 

Egzersizler işe yaramıyorsa, nöralterapi, proloterapi, akupunktur mezoterapi gibi iğneli uygulamalar tedavide yeri vardır. 

En son tedavi seçeneği olarak sinir gevşetme ameliyatı yapılabilir. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.