DOLAR 34,0506 -0.04%
EURO 37,9883 0.19%
ALTIN 2.828,560,93
BITCOIN 21474275,73%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maymun Çiçeği Virüsü Salgınına Karşı ABD’den KDC’ye 50 Bin Doz Aşı Gönderildi
  • Görüş Haber
  • Sağlık
  • Maymun Çiçeği Virüsü Salgınına Karşı ABD’den KDC’ye 50 Bin Doz Aşı Gönderildi

Maymun Çiçeği Virüsü Salgınına Karşı ABD’den KDC’ye 50 Bin Doz Aşı Gönderildi

ABONE OL
Eylül 17, 2024 12:13
Maymun Çiçeği Virüsü Salgınına Karşı ABD’den KDC’ye 50 Bin Doz Aşı Gönderildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’den KDC’ye Aşı Desteği

Ulusal basına yansıyan habere göre, ABD hükümeti tarafından gönderilen aşılar, KDC’li yetkililere teslim edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, maymun çiçeği virüsü salgınından en fazla etkilenen ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ülkeye 50 bin doz M çiçeği aşısı ulaştı.

Maymun Çiçeği Virüsü ve Etkileri

KDC’de bu yılın başından beri yaklaşık 5 bin doğrulanmış maymun çiçeği vakası tespit edildi, 620’den fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor. Bu virüsün neden olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bulaşık eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş yolları arasındadır.

Belirtiler ve Tedavi

Maymun çiçeği virüsü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtiler görülebilir. Hastalığın tedavisi için özel bir yöntem bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.

DSÖ’nün Ad Değişikliği ve Acil Durum İlanı

DSÖ, 2022’de “maymun çiçeği hastalığı” ismini ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmişti. Maymun çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmişti. Bu aşı yardımıyla KDC’nin salgınla mücadelesine destek olması beklenmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.