DOLAR 32,4584 0.04%
EURO 34,8706 -0.02%
ALTIN 2.434,760,00
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kültür Varlıkları Kaçakçılığıyla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor
  • Görüş Haber
  • Magazin
  • Kültür Varlıkları Kaçakçılığıyla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor

Kültür Varlıkları Kaçakçılığıyla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor

ABONE OL
Nisan 14, 2024 13:04
Kültür Varlıkları Kaçakçılığıyla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurt Dışından İadesi Sağlanan Eserler Türkiye’ye Geri Getiriliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekipler, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yurt dışında tarihi eser niteliğindeki varlıkların izini sürerek envantere kazandırmak için başarılı çalışmalar yürütüyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ‘Yurtdışından İadesi Sağlanan Eserler’ verilerine göre, Türkiye’ye kaçırılan 25 bin 524 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi.

En Çok Eser Almanya’dan Getirildi

1980 yılından bu yana 17 ülkede gerçekleştirilen 150 ayrı çalışma sonucunda, yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesi sağlandı. En fazla tarihi eserin getirildiği ülkeler arasında Almanya ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, ABD ve Sırbistan takip etti. Almanya’dan 8 bin 670, Hırvatistan’dan 4 bin 147, İngiltere’den 3 bin 742, Bulgaristan’dan 3 bin 61, ABD’den 2 bin 599, Sırbistan’dan ise 1865 eser Türkiye’ye geri getirildi.

Farklı Ülkelerden İadesi Sağlanan Değerli Eserler

  • Fransa ile İngiltere’den toplamda 4 eser
  • İtalya’dan 11 eser
  • İsviçre ile Almanya’dan 2 eser

Bu yıl içerisinde, Fransa’da ikamet eden bir kişi tarafından Bizans imparatorlarından Justin I dönemine ait bronz sikke ile Artuklu beylerinden Nasreddin Artuk-Aslan dönemine ait bir diğer bronz sikkenin Türkiye’ye iadesi gerçekleşti. Ayrıca, 30 yıl önce Türkiye’den çıkarılan Roma dönemine ait pişmiş toprak vazo, Almanya’da yaşayan bir vatandaş tarafından Stuttgart Başkonsolosluğu’na teslim edilerek Türkiye’ye getirildi.

İngiltere’deki bir müzayede evinde satışa çıkarılan mermer Kore Torsosu’nun yasa dışı geçmişini öğrenen kişi tarafından Türkiye’ye iadesi sağlandı. Ayrıca, Antalya’daki Boubon Antik Kenti kökenli bronz imparator heykeli ile 11 pişmiş toprak eser ve Milet Antik Kenti kökenli bir mermer yazıt parçası da başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’ye geri getirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.