DOLAR 32,6041 0.38%
EURO 34,7769 0.05%
ALTIN 2.498,370,58
BITCOIN 20180411,63%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

ABONE OL
Mart 17, 2021 09:15
Kulak Mantarı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, kulak mantarı hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Peki kulak mantarı nedir? Kulak mantarı belirtileri nelerdir? Kulak mantarı tedavi edilebilir mi?

Dış kulağın akut veya kronik mantar enfeksiyonlarına, kulak mantarı yani otomikoz ya da miringomikoz denir.  Kulak mantarı kesinlikle önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse sorun büyüyebilir. 

KULAK MANTARI NEDİR?  

Dış kulak yolu mantarları, deri ve yumuşak doku mantarlarına benzerler. Kulak kanalının dar ve kıvrımlı oluşu, giren sıvı ve yabancı cisimlerin bu bölgeden çıkışına engel oluşturur. Bu durum da kanal yüzey dokusunun zayıflamasına ve zedelenmesine sebep olur. Kulak mantarı, dar kanalda genişleyen yangılı dokunun yeterince yer bulamaması nedeniyle son derece ciddi bir ağrı ve kaşıntı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık ısı, nem ve tozlu havanın olduğu subtropikal ve tropikal bölgelerde yaşayan kişilerde daha fazla görülmekle birlikte, tüm dünyada yaygın olan bir enfeksiyondur. Genellikle aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren insanlarda görülmesi daha yüksektir.

KULAK MANTARININ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Kulak mantarı tek veya her iki kulakta da görülebilir. Hastalık kendini kaşıntı, kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, çınlama ve işitme kaybı olarak gösterir. Bazı durumlarda kulak kepçesinde ve boyundaki lenf bezlerinde şişmeler de meydana gelebilir. Ağrının oluşması mantarın derinlere kadar indiğini gösterir. Özellikle kulakları karıştırmak, hastalığın kulağın derinliklerine kadar ilerlemesine yol açabilir. Bu sebeple kulağa kesinlikle müdahale edilmemelidir. 

KULAK MANTARININ OLUŞUM SEBEPLERİ NELERDİR? 

Normalde dış kulak yolunun hafif asidik düzeyde oluşu, bu bölgeye mikroorganizmaların yerleşmesi için uygunsuz bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra kulak temizliği esnasında oluşan travmalar ve genellikle steril olmayan gereçlerin kullanılması da mantar oluşumunu kolaylaştırabilir. Ayrıca deniz, havuz, hamam, sauna hatta banyoya bağlı olarak dış kulağın suyla sık teması sonucu PH değerinin yükselmesi ve diğer travmatik durumlarda enfeksiyon ortaya çıkabilir. 

KULAK MANTARI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. 

KULAK MANTARININ TEŞHİS VE TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR? 

Tedavide öncelikle dış kulak yolundaki mantar plakları aspiratör yardımı ile alınır ve kulak temizlenir. Enfeksiyon geçene kadar uzman hekimin uygun gördüğü sürelerde bu işlem tekrarlanır. İlaç tedavisi genellikle lokal müdahaleler şeklindedir ve en çok damlalardan faydalanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında kulağın temiz tutulması, su ile teması önlenmelidir. Enfeksiyon geçmiş bile görünse, tekrarlama olasılığı yüksektir. Ayrıca su ile temas olacağı zamanlarda dış kulak yolu özel ilaçlar ile asidifiye edilerek korunmalıdır. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR? 

-Kulak içerisine yabancı cisim veya parmakla müdahale edilmemelidir. 

-Kulak temizliğine özen gösterilmelidir. 

-Pamuklu çubuklar asla kullanılmamalıdır. Dış kulak bir bezle silinerek temizlenmelidir. 

-Banyo, deniz veya havuz sonrası kulaklar nemli bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır. 

-Aşırı nemli, rutubetli ve sıcak yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. 

-İşitme cihazı kullanılıyorsa iyi dezenfekte edilmelidir. 

-Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır. 

-Kalabalık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır. 

-Kulak damlaları açıldıktan sonra, sadece 15 gün kullanılmalıdır. 

-Kulak kaşındıktan sonra suyla temas ettirilmemelidir. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.