Pandemi size ne hissettirdi? Pandemi ve uzun süren karantina sürecinde hissettikleriniz kişiliğinizle alakalı mı? Kişiliğiniz hislerinize yön verir mi? Kişilik tipiniz ne?
Tüm dünyanın yaşantısını değiştiren Pandemi etkisi herkeste farklılık göstermekte. Uzun pandemi sürecinin herkeste bıraktığı his farklı. Araştırmalar bu süreçte ne hissettiğiniz kişiliğinizle doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Dışa dönük biri mi yoksa içinize kapanık biri misiniz? Bu sorunun cevabı pandemi sürecinde ne hissettiğinizle doğru orantılı.
Koronavirüs pandemisi ve karantina sırasında neler hissetiniz? Yeni bir çalışma bunun içe ya da bir dışa dönük oluşunuza bağlı olduğunu öne sürüyor.
Şubat ayında ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri CDC’in yaptığı araştırma, koronavirüs pandemisinin en çok Z kuşağının ruh sağlığı üzerinde etkiye sahip olduğunu ve 18 ila 24 yaş aralığındakilerin %63’ünün anksiyete ve depresyon belirtileri yaşadığını iddia ediyor.
Peki, uzunca süren bu dönemde pandemi süresinde kimler çok sıkıntı çekmedi? Yapılan çalışmaya göre bunun cevabı elbette içe dönükler kişiler olduğunu gösterdi. Geçen hafta yayınlanan bir çalışma, ‘üniversite öğrencileri arasında COVID salgınına adaptasyon ve kişilik özelliklerine’ odaklanıyor.
Araştırma ABD Northeastern Üniversitesi’nde 484 birinci sınıf öğrencisiyle yapıldı. Araştırmaya göre COVID sırasında ruh hali ve sağlıkta beklendiği gibi düşüş var. Bulgular bu pandeminin etkisinin ne kadar ciddi olduğunun bazı kişilik özelliklerine de bağlı olduğunu gösteriyor.
Raporda ”Daha dışadönük insanlarda, pandemi ilerledikçe duygu durumlarında düşüş gözlemlendi. Fakat daha az dışadönük kişilerin zaman içinde duygu durumlarında hafif bir yükseliş gerçekleşti.” deniyor.
”Bu veriler, kişilik özelliklerinin ruh sağlığı ile ilgili olduğunu ve kişilerin stresli olaylarla başa çıkma yeteneğinde rol oynayabileceği sonucunu desteklemektedir.”
Başka bir deyişle, içe dönük kişiler ruh hallerinde iyileşmeler yaşarken aksine dışadönük kişiler tam tersi bir durumda. İçe dönükler için de her şey mükemmel değildi ve raporda, stres seviyesi söz konusu olduğunda bulguların tam tersi olduğu notu da yer alıyor. Yüksek dışadönüklük gruplarındaki öğrencilerin COVID sırasında daha az stres yaşadığı; düşük dışadönüklük grubundakilerin biraz daha fazla stres yaşadığı görüldü.
Rapor, ”Bu bulgu kombinasyonunun doğrudan bir yorumu yok, ancak varsayıldığı gibi, daha dışa dönük insanların yoğun akademik yaşamı ve zorluklarını daha tatmin edici bulabileceğini düşünüyoruz” diyor.
Raporun devamı işe söyle; ” .. Her ne kadar daha yüksek dışadönüklük seviyelerine sahip öğrencilerin, COVID ile ruh hallerinde belirgin bir düşüş olmasına rağmen, genel olarak düşük dışadönük akranlarından daha olumlu bir ruh hali bildirdiklerini belirtmemiz gerekiyor.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.