DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırk Uçurma Neden Yapılır?

Kırk Uçurma Neden Yapılır?

ABONE OL
Ocak 30, 2023 11:10
Kırk Uçurma Neden Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırk Uçurma, Eski zamanlarda annenin dikişlerinin iyileşmesi, kendini toparlaması için 40 gün gerektiği söylenmiştir.  Bu 40 günlük sürede bebek de dış dünyaya adapte olup annesi ile bağ kurmaktadır. Bu süreçte de anne ve bebek mikrop kapmaya çok müsait durumda olduğu için ikisine de özel bakım yapılır.

Bebeğin de annenin de ancak bu 40 günden sonra dışarı çıkmaya hazır olduğu düşünülür. Bu sebeple belli ritüelleri olan bir banyo her ikisine de dualar eşliğinde yaptırılır ve öyle dışarı çıkarlar. En az yedi kapı gezmeleri beklenir.

Kırk Uçurma Nasıl Yapılmalı?

Kırk Uçurma adetini evin büyüklerinden yani anneanne, babaanne veya başka bir aile büyüğü yapmalıdır. Anne ve bebek sabah erkenden kalkar. Suyun içine temiz kırk adet taş veya fasulye koyulur. Bunun dışında ise suya altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para konur. Bu malzemelerin hepsi temizlenmiş olmalıdır.

Hazırlanan sudan önce bebeğe sonra anneye kırk tas dökülür. Bu sırada dualar da okurlar. Yıkanma işleminden sonra ise temiz ve yeni kıyafetleri giyen anne ve bebek yedi kapı gezmeye gider. Her gittikleri kapıdan yumurta, un, pirinç gibi belirli anlamı olan hediyeler alırlar. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.