DOLAR 34,2729 0.16%
EURO 37,3165 0.23%
ALTIN 2.930,490,14
BITCOIN 22830400,69%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Travmaların Fiziki Etkisi

Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Travmaların Fiziki Etkisi

ABONE OL
Şubat 14, 2024 12:04
Kırık Kalp Sendromu: Duygusal Travmaların Fiziki Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yoğun duygusal travmalar kalp kırıklığına yol açabilir

Yoğun duygusal travmalar kalp kırıklığına yol açsa da aslında fiziki olarak da kalp üzerinde belirgin etkiler yaratabiliyor. Ani gelişen şiddetli üzüntü, hayal kırıklığı ve stresin kırık kalp sendromuna yol açabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak, hastada ani başlayan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Travmalar hastalığı tetikliyor

Kişinin, eş, sevgili veya birinci derece yakını ya da çok sevdiği bir yakınını kaybetmesi, uzun süreli bir ilişki sonrası ayrılık, boşanma veya aldatılma gibi ağır duygusal durumlar veya kişiyi derinden sarsacak haberler alması gibi ani psikolojik travmaların hastalığı tetiklediğini söyleyen Buturak, bunun yanı sıra kişinin yaşadığı boğulma tehlikesi, deprem gibi doğal afetler ve bazı fiziksel travmaların da kırık kalp sendromuna sebep olabileceğini vurguladı.

Kadınlarda daha fazla görülüyor

Prof. Dr. Ali Buturak’ın verdiği bilgiye göre, ön tanısı kalp krizi olan hastaların yüzde 2-3’ünde gerçek tanının kırık kalp sendromu olduğu biliniyor. Hastalık kadınlarda daha sık görüldüğü için bu oran yüzde 5-6’ya kadar çıkabiliyor.

Kalp krizi ile karıştırılabilir

Duygusal travmaya bağlı kırık kalp sendromu belirtisi taşıyanların vakit kaybetmeden kendilerine en yakın hastanenin acil servisine başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Buturak, “Özellikle ani başlayan göğüs ağrısı, kalp krizi ile karıştırılmasına sebep olur. Kırık kalp sendromundan şüphe edilen hastalarda; kalp kası hasarını gösteren kan testleri, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, telekardiyografi ve koroner anjiyografi ile tanı konuluyor” dedi.

Tedavi önemli

Kırık kalp sendromunun çoğunlukla iyi seyirli ve kendiliğinden düzelen bir durum olduğunu ancak buna karşın tanı konulan her hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Buturak, hastaların yakın takip edilmeli ve tedavi almalıdır. Hastada kalp yetersizliği bulguları varsa mutlaka ilaç tedavisi başlanmalıdır. Ritim bozukluğu veya kalp içi pıhtı oluşumu gibi durumlar gerektiği şekilde tedavi edilmeli ve hasta desteklenmelidir.

Kalıcı hasar bırakabilir

Kalp kası hasarının çoğunlukla geçici olduğunu ve başlangıçtan genellikle birkaç hafta sonra tamamen düzeldiğini söyleyen Prof. Dr. Buturak, çok nadir durumlarda kalıcı hasar bırakabileceğini belirtti. Hastaların tanı konulduktan sonra uygun tedavi ve desteği almalarının önemli olduğunu vurguladı.

Önlem almak mümkün mü?

Stres yönetimi, problem çözme tekniklerini öğrenmek, fiziksel ve duygusal stresi sınırlamak, sağlıklı alışkanlıklar edinmek, düzenli egzersiz yapmak ve tütün kullanmamak gibi önlemler kırık kalp sendromunun önlenmesinde fayda sağlayabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.