İşletmeler, düşük Katma Değer Vergisi’ne (KDV) sahip ürünler üzerinden fiş keserek vergiden kaçınma yoluna girdi. KDV oranını düşük uygulayan işletmeler, sosyal medyada da gündem oldu. Vatandaşlar, baharatçıların kitap fişi kestiğini, pastanelerin ise satışlarını ekmek üzerinden yaptığını gösteren fişler paylaştı.
Son yapılan KDV artışıyla 10 Temmuz 2023‘ten itibaren mal ve hizmetlere uygulanan KDV dilimleri değişti. Hijyen ürünlerindeki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye, benzinde, tütünde, alkolda ve elektronik cihazlarda ise yüzde 20 olarak belirlendi. Gıda ürünlerini kapsayan yüzde 1’lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV düzenlemeleri sonrasında denetimleri artırdıklarını belirtti. Ancak, KDV oranını yanlış uygulayan işletmelerin vergiden kaçınma eylemleri devam etti. Prof. Dr. Murat Batı, vergi ahlakının zayıf olduğunu vurgulayarak, işletmelerin yasadışı yollara başvurmasının devleti zarara uğrattığını ifade etti.
Vergi kayıp ve kaçağını bildiren vatandaşlara ihbar ikramiyesi ödeniyor. İhbar dilekçesinde somut bilgilerin yer alması gerekiyor. İhbar doğru çıkarsa, ihbarcıya ödeme yapılıyor. İhbar ikramiyesi, tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezası tutarının yüzde 10’u üzerinden hesaplanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.