Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerine göre, yaz aylarında artan hava sıcaklığının etkisiyle besin zehirlenmeleriyle daha sık karşılaşılıyor.
Besin zehirlenmeleri, kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumlar genellikle sıcak hava koşullarının bakteri ve diğer mikroorganizmaların hızla çoğalmasından kaynaklanmaktadır.
Besin zehirlenmesini önlemek için gıdaları doğru şekilde hazırlamak ve saklamak en etkili yoldur. Temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme, besinlerin uygun sıcaklıkta saklanması ve güvenilir ham madde ve su kullanımı gibi kurallara dikkat etmek gerekmektedir.
Besinleri hazırlarken tüm taze meyve ve sebzeleri bol suda iyice yıkamak, çiğ ve pişmiş besinleri ayrı hazırlama yüzeylerinde ve araç gereçlerle hazırlamak, çiğ besinlere dokunduktan sonra elleri iyice yıkamak, potansiyel riskli besinlerin buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilmek gibi önlemler alınmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.