DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gebze’de Gerçekleştirilen Robotik Karaciğer Nakli Ameliyatı

Gebze’de Gerçekleştirilen Robotik Karaciğer Nakli Ameliyatı

ABONE OL
Şubat 29, 2024 12:04
Gebze’de Gerçekleştirilen Robotik Karaciğer Nakli Ameliyatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat Türkiye’nin Organ Nakilleri Hakkında Konuştu

Gebze’de devlet memuru olan 32 yaşındaki Çakan’ın karaciğer nakil ameliyatını gerçekleştiren, özel bir hastanenin Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Türkiye’nin organ nakilleri açısından dünyada iyi bir yerde olduğunu belirtti.

Türkiye’de Yapılan Karaciğer Nakli Sayısı

Prof. Dr. Yalçın, “Türkiye’de istatistiklere göre yaklaşık 8-10 bin kişiye karaciğer nakli ihtiyacı duyulduğunu biliyoruz. Türkiye’de yılda yapılan nakil sayısı yaklaşık 2 bin civarında bulunuyor. Yılda yaklaşık 200 karaciğer nakli yapıyoruz” dedi.

Türkiye’de İlk Robotik Karaciğer Donör Ameliyatı

Robotik cerrahi yöntemi için eğitim süreci geçirdiklerini ve sonrasında ameliyatları yapmaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Polat, vericinin ameliyatını robotik yöntemle yaptıklarını, nakil işlemini ise açık ameliyat şeklinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Polat, “Türkiye’nin ilk robotik karaciğer donör ameliyatını gerçekleştirdik. Verici (donör) açısından daha küçük bir ameliyat kesisi, erken ayağa kalkma ve konforlu bir ameliyat süreci sağlıyor. Robotik cerrahi, açık cerrahiyle hemen hemen aynı sürede oluyor. Yani onları çok az rahatsız edecek şekilde bir ameliyat planlamış ve yapmış oluruz” şeklinde konuştu.

Hastanın Deneyimi ve Kardeşinin Destekleri

Murat Çakan, hastalığıyla ilgili süreci ve kardeşi Mustafa Çakan’ın verdiği destekleri anlattı. Çakan, teşhis konulduğunda korktuğunu ancak doktorundan aldığı bilgilerle kendini rahatlattığını belirtti. Kardeşi Mustafa Çakan da ağabeyine karaciğerini vermekten mutluluk duyduğunu ve robotik cerrahi sayesinde hızlı bir iyileşme süreci geçirdiğini ifade etti.

Murat Çakan, organ nakli bekleyenlere cesaret vererek, “Korkuyorlarsa organ nakil merkezine gidip gerekli bilgileri alsınlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.