Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma, sosyo-ekonomik durum ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılara göre, maddi durumu iyi olan bireyler, meme, prostat ve diğer kanser türleri için yüksek genetik risk altında olabilir. Aksine, daha az varlıklı bireyler genetik olarak diyabet, artrit, depresyon, alkolizm ve akciğer kanserine daha duyarlı olabilirler.
Finlandiya Moleküler Tıp Enstitüsü’nden (FIMM) çalışma lideri Dr. Fiona Hagenbeek, yapılan araştırmanın, genetiğe dayalı hastalık riskini ölçmek için kullanılan poligenik risk puanlarının tarama protokollerine eklenmesine yol açabileceğini belirtti. Dr. Hagenbeek’e göre, bu durum gelecekte hastalık tarama protokollerinin daha kişiselleştirilmiş hale gelmesine olanak sağlayabilir. Özellikle meme kanserine yönelik tarama protokolleri, genetik riski yüksek ve eğitimli kadınlara daha erken veya sık tarama yapma olanağı tanıyabilir.
Dr. Hagenbeek’in ekibi, yaklaşık 280.000 Finlinin genomik, sosyo-ekonomik durum ve sağlık verilerini inceleyerek çalışmayı yürüttü. Yapılan araştırma, yüksek gelirli ülkelerde yaygın olan 19 hastalık arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışma olarak öne çıktı. Araştırmacılar, belirli meslekler ile hastalık riski arasındaki ilişkiyi anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine ve düşük gelirli ülkelerde benzer çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaptılar. Çalışma bulguları, Avrupa İnsan Genetiği Derneği’nin yıllık konferansında sunulacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.