DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2046208-2,46%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Finlandiya’da Yapılan Araştırma, “Woke” İdeallerle İlgili Çarpıcı Bulgular Ortaya Koydu
  • Görüş Haber
  • Sağlık
  • Finlandiya’da Yapılan Araştırma, “Woke” İdeallerle İlgili Çarpıcı Bulgular Ortaya Koydu

Finlandiya’da Yapılan Araştırma, “Woke” İdeallerle İlgili Çarpıcı Bulgular Ortaya Koydu

ABONE OL
Mart 22, 2024 12:04
Finlandiya’da Yapılan Araştırma, “Woke” İdeallerle İlgili Çarpıcı Bulgular Ortaya Koydu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalışmada Ortaya Çıkan Sonuçlar

Finlandiya’daki Turku Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 5.800’den fazla üniversite öğrencisi, öğretim üyesi ve halktan katılımcılar üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmada, “woke” kavramıyla ilişkilendirilen ifadelere katılım düzeylerini değerlendirdi. Verilen ifadeler arasında, “Beyazların ortalama geliri siyahlardan daha yüksekse, bunun nedeni ırkçılıktır”, “Trans kadınlar, kadındır” gibi cümleler yer alıyordu.

Araştırma Bulgularına Göre

Araştırma sonucunda, “woke” ideallerle aynı çizgide olan katılımcıların daha yüksek kaygı ve depresyon vakalarına sahip olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, bu ifadelere katılmayanların ise daha mutlu oldukları belirlendi. Kadınların bu ifadelere daha fazla katıldığı, özellikle sol siyasi görüşlere ve sosyal bilimlere ilgi duyan kadınların daha yüksek oranda destek verdikleri gözlendi.

Araştırmanın Genişlemesi

Turku Üniversitesi’ndeki çalışmanın ardından, ülke çapında 5.000’den fazla katılımcıyla genişletilen araştırmada, daha muhafazakar görüşlere sahip olanların bu ifadelere katılmama olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü. Araştırmacılar, bu görüşlere katılanların daha yüksek düzeyde kaygı ve depresyon yaşadığını rapor ettiler.

Araştırmacıların Yorumu

Araştırmanın baş yazarı Oskari Lahtinen, “Bu kültürün ABD’de başlamasına rağmen artık neredeyse tüm Batı ülkelerine ithal edildiğini” belirtirken, “Bu tutumların nasıl ortaya çıktığını anlamak için ölçeğin Kuzey Amerika örneklerinde doğrulanması gerektiğini” vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.