Uzmanlar, güçlü endüstrilerin hükümet politikalarına ve sağlık sorunlarına müdahale ederek kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklara yol açtığını belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yeni bir rapora göre, Avrupa’da ticari endüstrilerin yönlendirdiği zararlı ürün ve uygulamalar nedeniyle her gün 7.400’den fazla kişinin erken öldüğü açıklandı.
Rapora göre, ticari ürünler Avrupa’da tüm ölümlerin yüzde 24’üne katkıda bulunuyor. Bu ürünler arasında tütün, alkol, işlenmiş gıdalar ve yakıt endüstrileri yer alıyor. DSÖ’ye göre, bu endüstriler yılda 2,7 milyon ölümden sorumlu.
Küresel olarak, tütün, işlenmiş gıdalar, fosil yakıtlar ve alkol yılda 19 milyon ölüme neden oluyor. Avrupa’da ise yılda 1,15 milyon ölüm sigaradan, 426 bin 857 ölüm alkolden, 117 bin 290 ölüm işlenmiş et ağırlıklı beslenmeden ve 252 bin 187 ölüm ise tuzdan zengin beslenmeden kaynaklanıyor.
DSÖ raporunda endüstrilerin halk sağlığı ve genel kamu çıkarlarıyla uyumlu olmadığı vurgulanıyor. Hükümetlere, endüstrinin kullandığı taktikleri tanıyarak bilimi altüst etmekten kaçınmaları çağrısında bulunuluyor.
DSÖ’nün raporuna karşı bazı eleştiriler de yapıldı. Yaşam tarzı ekonomisinin başkanı Christopher Snowdon, verileri “saçma” olarak nitelendirirken, hükümetin bireyler adına seçim yapması gerektiğine dair görüşlere karşı çıktı. Snowdon, endüstrinin faaliyetlerinin halk sağlığına zarar vermediğini savundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.