SON GELİŞMELER
--:--:--

DSÖ Sudan’daki İnsani Krizi Dünyanın En Büyüğü Olarak Duyurdu Kolera Ölümleri Artıyor

DSÖ, Sudan’daki insani krizi dünyanın en büyüğü ilan etti. Ülkede 33 milyondan fazla kişi yardıma muhtaçken, kolera salgını 114 can aldı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
DSÖ Sudan’daki İnsani Krizi Dünyanın En Büyüğü Olarak Duyurdu Kolera Ölümleri Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde yaptığı açıklamayla Sudan’daki insani krizi “dünyanın en büyüğü” olarak nitelendirdi. DSÖ yetkilisi Sahbani, ülkede 33 milyondan fazla kişinin yardıma muhtaç olduğunu ve 27 Haziran’da ilan edilen kolera salgınının 114 ölüme neden olduğunu belirtti.

Sahbani, iki yıldan uzun süredir BM basın toplantılarında Sudan’daki durumu aktardığını hatırlattı. Aralıksız insani yardım çabalarına ve sağlık çalışanlarının özverisine rağmen ülkedeki durum kötüleşmeye devam ediyor. Sudan’da 21 milyon kişi sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyor.

Ülkede 13,4 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Bu kişilerin yaklaşık 9 milyonu ülke içinde kalırken, 4,6 milyonu sınır ötesine geçti. Yerinden edilme oranı son zamanlardaki geri dönüşlere rağmen yüksek seviyede seyrediyor.

Salgın Hastalıklar Can Kaybına Neden Oluyor

Dang humması, sıtma, kızamık, menenjit, hepatit E ve kolera gibi çok sayıda salgın ülke genelindeki birçok eyaleti etkiliyor. DSÖ, Batı Kordofan’da bir önceki salgının sona ermesinden sadece iki ay sonra kolera salgınını 27 Haziran’da yeniden ilan etti.

Kolera o tarihten bu yana Kuzey Kordofan, Orta Darfur ve Güney Darfur’a yayıldı. Salgın, 1330’dan fazla vakaya ve 114 ölüme yol açtı. Bu durum, DSÖ’nün yüzde 1’den az olan eşiğinin çok üzerinde, yüzde 13,7’lik bir ölüm oranı anlamına geliyor.

Sahbani, yağmur mevsiminin durumu daha da kötüleştirmesini bekliyor. Sel ve kirlenmiş su kaynakları, kolera gibi su kaynaklı hastalıkların yayılması için uygun koşullar oluşturuyor. DSÖ, kolera salgınının diğer eyaletlere yayılmasından endişe duyuyor.

Örgüt, gözetim, vaka yönetimi, enfeksiyon önleme ve kontrolü, topluluk katılımı ile malzeme dağıtımını güçlendirerek kolera müdahalesini koordine ediyor. Ayrıca, müdahaleyi desteklemek amacıyla Sudan genelinde 64 metrik ton kolera kitini önceden konuşlandırdı.

Sudan’da Çatışmaların İnsani Bedeli

Sudan’da Nisan 2023’ten bu yana ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar, on binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Milyonlarca kişi de bu çatışmalar nedeniyle yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler verileri, ülkedeki milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. İnsani yardım kuruluşları, bu duruma karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Benzer Haberler
İran’dan Hürmüz Boğazı Açıklaması: ABD’ye Yeni Şartlar
İran’dan Hürmüz Boğazı Açıklaması: ABD’ye Yeni Şartlar
Kushner İsrail’e Gidiyor Gazze Planı Görüşülecek
Kushner İsrail’e Gidiyor Gazze Planı Görüşülecek
ABD, Yabancı Üretim Robot Süpürgelerin Satışını Ulusal Güvenlik Riskleri Nedeniyle Yasakladı
ABD, Yabancı Üretim Robot Süpürgelerin Satışını Ulusal Güvenlik Riskleri Nedeniyle Yasakladı
Avrupa Milyonlarca Kişiyi Buluşturdu 27 Yıl Sonraki Tam Güneş Tutulması İzlendi
Avrupa Milyonlarca Kişiyi Buluşturdu 27 Yıl Sonraki Tam Güneş Tutulması İzlendi
Hürmüz Boğazı’nda Tanker Yakınında İki Patlama Sesi Duyuldu
Hürmüz Boğazı’nda Tanker Yakınında İki Patlama Sesi Duyuldu
Arnavutluk’ta Kruja Yangını Kontrol Altına Alındı
Arnavutluk’ta Kruja Yangını Kontrol Altına Alındı
Haberin Doğru Adresi - Gorushaber.com
Görüş Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları GÖRÜŞ HABER'de saklıdır.