DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21616840,98%
İstanbul
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Doğada Vakit Geçirmenin Sağlığımıza Etkileri

Doğada Vakit Geçirmenin Sağlığımıza Etkileri

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 12:12
Doğada Vakit Geçirmenin Sağlığımıza Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1. Doğada Olmanın Şaşırtıcı Faydaları

ABD merkezli çocuk doktoru Dr. Vanessa Slots, doğada vakit geçirmenin insanlar üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Doğada olmanın stresi azalttığını, kan basıncını düşürdüğünü ve kalp atış hızını kontrol altında tuttuğunu belirtiyor.

2. Stres Azaltıcı Hormonlar: Dopamin ve Endorfin

Pensilvanya Üniversitesi araştırmacısı Kandi Wiens, doğada vakit geçirmenin stresi azaltan hormonlar olan dopamin ve endorfin salınımını artırdığını ifade ediyor. Endorfinler, vücudun ağrı veya strese tepkisi olarak salgılanan kimyasallardır ve doğada vakit geçirmek gibi aktiviteler sırasında da salınabilir.

3. Zihinsel Sağlığa Destek: 10 Dakikada Etki

Wiens’in kitabına göre, doğada vakit geçirmenin stres azaltıcı etkileri sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede ortaya çıkabiliyor. Şehir parkında dolaşmak ya da ormanda yürüyüş yapmak, zihinsel sağlığımıza destek olabilir.

4. Doğayla Bağlantı ve Mutluluk

Trent Üniversitesi’nden psikolog Lisa Nisbet’e göre, doğanın insan sağlığına hem fiziksel hem de psikolojik olarak fayda sağladığına dair artan kanıtlar bulunmaktadır. Doğayla kurulan bağlantı, ruh halini yükseltmeye ve mutluluğa katkıda bulunmaya yardımcı olabilir.

2023 yılında yapılan bir araştırma, doğa videoları izlemenin bile stresi azaltabileceğini gösterdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.