SON GELİŞMELER
--:--:--

Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı

Özel Gereksinimli Öğrenciler İçin Kamera Sistemleri Kararı Önemli Bir Adım Danıştay 8. Dairesi’nin, KEDİ Otizm Derneği ve İnegöl Otizm Dayanışma Derneği’nin açtığı davada verdiği karar, özel gereksinimli öğrencilerin güvenliğini artırmak ve eğitim ortamlarında denetimi güçlendirmek adına önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Kararla birlikte özel eğitim sınıflarında kamera sistemlerinin kurulmasına yönelik idari engeller ortadan kalkarken,…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı

Özel Gereksinimli Öğrenciler İçin Kamera Sistemleri Kararı Önemli Bir Adım

Danıştay 8. Dairesi’nin, KEDİ Otizm Derneği ve İnegöl Otizm Dayanışma Derneği’nin açtığı davada verdiği karar, özel gereksinimli öğrencilerin güvenliğini artırmak ve eğitim ortamlarında denetimi güçlendirmek adına önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Kararla birlikte özel eğitim sınıflarında kamera sistemlerinin kurulmasına yönelik idari engeller ortadan kalkarken, uygulamaya ilişkin usul ve esasların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmesi bekleniyor.

Kararda, özel gereksinimli çocukların iletişim zorlukları nedeniyle maruz kaldıkları ihmal, istismar ve şiddeti ifade edememeleri ve bu durumun çocukların üstün yararının korunması ve güvenliklerinin sağlanması açısından kamu yararına uygun olduğuna vurgu yapıldı. Bu kararın, öğrencilerin güvenliğine katkı sağlamanın yanı sıra ihmal ve istismar iddialarının etkin şekilde soruşturulmasına yardımcı olması bekleniyor.

KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen, kararın çocukların üstün yararını göz önünde bulundurduğunu ve özel eğitimde şeffaflığın ilk adımı olarak nitelendirdi. Dikmen, özel eğitim sınıflarında yaşanan güvenlik endişelerine dikkat çekerek, kamera sistemlerinin bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Dikmen ayrıca, özel eğitim sınıflarındaki derslerin verimli işlenmediği yönünde aldıkları duyumları da paylaşarak, kamera sistemlerinin varlığının çocukların eğitim haklarının ihlalini engelleyeceğini ifade etti. Ayrıca, kamera sistemlerinin istismar ve kötü muameleyi engelleyemeyeceğini ancak riskleri azaltabileceğini ve caydırıcı bir etkiye sahip olabileceğini belirtti.

Kamera sistemlerinin çocukların mahremiyetine yönelik riskleri en aza indirgemek adına canlı yayın değil, güvenli kayıt sistemi olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Dikmen, bu kayıtlara yalnızca adli veya idari durumlarda yetkili kişilerin erişebileceğini belirtti. Ayrıca, kayıtların Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun şekilde saklanması gerektiğini dile getirdi.

Sonuç olarak, kamera sistemlerinin özel eğitim alanında güvenliği artırmanın yanı sıra şeffaflığı ve denetlenebilirliği sağlayarak çocukların haklarını koruma noktasında önemli bir adım olduğu vurgulanıyor. Bu yönde atılacak adımların hızla hayata geçirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtiliyor.

Benzer Haberler
Musul’da Yükseköğretim Düzeyinde İlk Türkçe Bölümü Açıldı
Musul’da Yükseköğretim Düzeyinde İlk Türkçe Bölümü Açıldı
Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı
Danıştaydan özel eğitim sınıflarında “kamera” kararı
MEB, eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme takvimini yayımladı
MEB, eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme takvimini yayımladı
Musul’da Yükseköğretim Düzeyinde İlk Türkçe Bölümü Açıldı
Musul’da Yükseköğretim Düzeyinde İlk Türkçe Bölümü Açıldı
TÜBİTAK destekli proje ile öğretmenlere sürdürülebilir tarım eğitimi verildi
TÜBİTAK destekli proje ile öğretmenlere sürdürülebilir tarım eğitimi verildi
YKS’de bir soru iptal edildi, bir sorunun da yanıtı değişti
YKS’de bir soru iptal edildi, bir sorunun da yanıtı değişti
Haberin Doğru Adresi - Gorushaber.com
Görüş Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları GÖRÜŞ HABER'de saklıdır.