Çinlilerin Şinjiang bölgesinde Türk runik harfli metinler keşfedildi. Bu keşif Türkçeyi, Türk tarihini ve Türk dünyasını ilgilendiriyor. Metinler, Irk Bitig haricinde kitap boyutunda ve ağaç çubuk gibi farklı materyaller üzerine yazılmış parçaları içeriyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın, Hoten’de bulunan ağaç çubuktaki Türkçe metni şu şekilde okudu: ““Aş(ın) kıymetini bil! (anla!). Bu yüzden tok az imiş”. Prof. Dr. Aydın, metne ilişkin detayları TRT Haber’den Ayşe Şimşek’e açıkladı.
Çin sınırları içinde bulunan Türk runik metinler arasında yer alan ağaç çubuk, Pekin Milli Kütüphanesi’nde muhafaza ediliyor. Bu metin, 9. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir yazıt olarak dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Aydın, metnin okunmasının zorluğundan bahsederek, metni 2013 yılında gördüğünü ve o günden beri metni çözmek için çalıştığını belirtti. Metindeki harflerin farklı varyasyonlarının okunmayı zorlaştırdığını ve ünlülerin yazılmamış olmasının da metnin okunamamasındaki önemli nedenlerden biri olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Aydın, Hoten’de bulunan dört ağaç plakadan oluşan başka bir metinin daha olduğunu duyurdu. Bu metinlerin de yayımlanmasıyla Türk runik metinlerine dair daha fazla bilgiye ulaşılması hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.